lördag 2 januari 2021

Colombia och SVT:s journalistiska fattigdomsbevis

 

Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo framträdde i dag och påstod att 130.000 hektar kokabuskodlingar hade förstörts under 2020. Och SVT vidarebefordrade uppgifterna utan att ifrågasätta uppgifterna och ge en bakgrund. Samme försvarsminister var ambassadör i Stockholm 2003-2006 då ansvarig för chef för den 1:e sekreterare som spionerade på de colombianska politiska flyktingarna i Sverige. FOTO: Colombias försvarsdepartement.



Colombia och SVT:s journalistiska fattigdomsbevis

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-01-02 / I en video producerad i dag av Colombias försvarsdepartement och som samma dag publiceras av SVT, presenteras siffror om förstörda kokabusksfält som vid en första titt kan vara anmärkningsvärda.

För jämförs de med tidigare års siffror över förstörda kokabuskfält blir sanningshalten i det colombianska försvarsdepartements presskommuniké och SVT:s ”reportage” i allra högsta grad mager.

SVT:s journalist Malin Johansson, som har skrivit texten på SVT:s webbsida presenterade i dag den 2 januari 2021 en i princip kalkerad presskommuniké från det colombianska försvarsministeriet [1]. Johansson citerar bara ministeriets siffror över arealer med kokabuskar som förstörts under 2020 och som presenterades i den kopierade SVT-videon från ministeriets presstjänst där försvarsministern CARLOS HOLMES TRUJILLO presenterade sina från sitt sammanhang tagna siffror, siffror som SVT inte ifrågasätter.

För så här skriver SVT efter varje publicerad artikel på sin webb:

”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet” [2].

Och vad är det försvarsminister Carlos Holmes Trujillo säger:

”130 000 hektar (med kokabuskar) har förstörts vilket innebär att 115.440 kilo kokain inte kommer att produceras.

Vad han och Johansson inte nämner är VAD vi kan jämföra dessa ”130.000 hektar förstörda kokafält” med? Hur stor var arealen kokabusksfält 2019 och hur mycket framställd KOKAIN producerades 2019 respektive 2020? Då blir försvarsministerns och SVT:s siffror relevanta.



ATT JOHANSSON BORDE VARA FÖRSIKTIG med att kalkera uppgifter från det ministerium som är källan till ”los Falsos Positivos”, det vill säga utomrättsliga avrättningar av civila som skjutits ihjäl av armén men som presenterats som ”gerillasoldater stupade i strid med militären”, det är en princip som alla journalister med erfarenhet av att bevaka Colombia känner till. Människorättsorganisationerna uppskattar antalet utomrättsligt avrättade till över 5000 colombianer.

Lås oss då titta på en mer seriös källa vad gäller kokabuskar och antal hektar från ”El programa de Monitoreo de Cultivos Ilícitos, UNODC”, FN:s program för de olagliga (kokabusk)odlingarna” i Colombia.

Detta program har i princip följt utvecklingen i landet av den uppodlade arealen kokabuskar sedan 2003, strax efter att USA:s PLAN COLOMBIA sjösattes, en plan som i verkligheten hade sin udd riktad mot gerillan mer än oron för att eliminera kokabuskarna.


Med PLAN COLOMBIA inleddes besprutningarna med växtgiftet glisofat. Angela Bernal, från ursprungsbefolkningen Delsaiindianerna i länet Guaviare hade ett halvt hektar kokabuskar för att finansiera sin sons studier i staden men som brändes av växtgiftet. Till och med i staden Calamar besprutades och brändes odlingar av tomater, papaya, bananer, ananas och manioka. FOTO: DICK EMANUELSSON.




NÄR PLAN COLOMBIA INLEDDES 2000-2001 existerade det cirka 110.000 hektar av mark som hade såtts med kokabuskar. I sin rapport för bokslutet 2004 skrev Antonio Maria Costa, verkställande direktör för FN:s kontor för Narkotika och Brottslighet att ”för fjärde året i rad har kokaodlingarna minskat och visar en total areal på 80.000 hektar, vilket är en minskning av sju procent jämfört med 2003” [3].

Låt oss då hoppa till 2019 för att få fram hur stor areal av kokabuskar som var uppodlad. För då får vi en mer relevant jämförelse om vad som har hänt och jämför siffrorna med 2020 men framför allt, hur stor var produktionen av KOKAIN 2019 och 2020?

 

DEN 6 MARS 2020 INTERVJUADE den tyska nyhetsbyrån DW PIERRE LAPAQUE, FN:s Högkommissionär i Colombia i kampen mot drogerna. Han var pessimistisk över utvecklingen.

– Colombia registrerar det högsta antalet grödor sedan vi började mäta, även om arealen har minskat en aning har produktionen av KOKAIN ökat [4], summerade Lapaque.

Den 17 juni 2020 framträdde president IVAN DUQUE på en presskonferens i Bogota och uppgav glädjestrålande att den uppodlade kokabuskarealen hade reducerats med nio procent (9 %) under 2019.

Den odlade arealen 2018 uppgick till 169.000 hektar och minskade till 154.000 hektar år 2019. Han hävdade då att ”minskningen var den största på sex år” [5].

Det är siffror som tagits fram gemensamt mellan FN-organet SIMCI (Sistema Integrado de Monitoreo de Cultivos Ilícitos) och det andra FN-organet mot Organiserad Brottslighet och Droger, UNODC.

Men vad Duque och det colombianska försvarsdepartementen då INTE uppgav var att produktionen av KOKAIN hade ökat med 1,5 procent!

Samma dag uppgav försvarsdepartementet att de väpnade styrkorna hade ”förstört 94.670 hektar kokabuskodlingar” [6].

 

OCH DET ÄR MÖJLIGT ATT SIFFRAN i sig är korrekt. Men för en läsare eller tittare som inte har ett hum om hur man ska se på temat om kokabuskodlingarna i Colombia eller andra länder så handlar det i botten om en socio-ekonomisk fråga.

För hur är det möjligt att militären i Colombia eliminerar nästan 100.000 hektar år 2019 av en sammanlagd areal på 154.000 hektar, vilket enligt matematiska uträkningar vid handen ger att då ÅTERSTÅR det bara 54.000 hektar av kokabuskar?
Lägger vi dessutom till dagens siffror från försvarsminister Holmes Trujillo, som hävdar att militären år 2020 eliminerade ytterligare 130.000 hektar, då inser vi att denna siffermatematik har en djupare dimension för det blir ett UNDERSKOTT på 124.600 hektar.




MEN JOHANSSON OCH SVT ger inte denna bredare bakgrund kring ett komplex tema som kokaodlingarna i Colombia. . Som till exempel ORSAK och VERKAN, om avsaknaden av en verklig JORDREFORM som är den centrala frågan om varför bönderna efter varje ”framgångsrik historisk reducering av kokabuskarealerna” återvänder och odlar nya buskar år efter år.

Där skulle SVT och Johansson finna en bakgrund. För det är ju det som SVT försäkrar läsaren och tittaren, nämligen att ”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet”. 

Att militären i Colombia i dag har genomfört är ett desperat försök att blidka USA och Donald Trump. Denne har, när siffrorna presenterades 2020 om de 154.000 hektaren kokabuskar hotat med indragen hjälp och att placera det främsta kokainproducerade landet i världen på en lista över just DROG-länder. Trumps krav var att Colombia än en gång skulle inleda flygbesprutningar av kokabuskarna, vilket ALLA experter på temat anser vara fullständigt utsiktslöst, vilket de senaste tjugo årens erfarenheter vid handen visar. Dessutom har den Högsta Domstolen i Colombia förbjudit staten att än en gång använda det cancerframkallande pesticiden Glifosat.

 

EN ANNAN CENTRAL PUNKT i frågan om droghandeln och drogframställningen är att ALLA framstående och systembevarande politiker och generaler i Colombia har fått inkomster från narkotikahandeln. Kokainet sitter i den colombianska statsapparatens ryggrad och fungerar, precis som i USA:s finansiella system, som en parallell ekonomi som gjort att den, enligt nationalekonomerna på pappret bankrutta ekonomin i Colombia, har överlevt. Noam Chomsky nämnde i en av sina böcker att de colombianska bönderna får en spottstyver av vinsterna från kokainframställningen för att överleva medan 90 procent av dessa drogvinster från det vita pulvret stannar i det finansiella systemet i USA.


OCH OM SVT BARA HAR FÖRSVARSMINISTERNS siffror, då blir det heller ingen nyhet. För är det något som varje reporter och journalist ska tänka på vad det gäller den colombianska staten, så är det att den är professionell på psykologisk mediekrigföring och manipulering av oerfarna reportrar.

I verkligheten blir SVT helt enkelt bara en budbärare för den colombianska statsterrorismens försvarsminister: Denne har dessutom en svensk anknytning som ambassadör i Stockholm 2003-2006. Under de åren fungerade ambassaden som en spioncentral mot de colombianska politiska flyktingarna i Sverige, exakt på samma sätt som den chilenska Pinochetdiktaturens ambassad i Stockholm opererade fram till 1990 då diktatorn tvingades dra sig tillbaka.


SPIONDUON på Östermalmsgatan 44, på Östermalm där ambassadör CARLOS HOLMES TRUJILLO och hans 1:e sekreterare ERNESTO YAMHURE huserade. På ambassaden hade de inrättat ett spionnätverk som president Alvaro Uribe döpte till ”100.000 vänner till Colombia i utlandet”. FOTO: DICK EMANUELSSON.



HOLMES´ 1:e SEKRETERARE de åren var ERNESTO YAMHURE som smygfotograferade colombianska demonstranter på Stadsgårdskajen i Stockholm. Han avslöjades och skickades tillbaka till Bogota med en förstörd diplomatisk karriär.

Han avslöjades några år senare som Stockholmsambassadens rapportör till den hemliga politiska polisens olagliga kontraspionagegrupp ”DAS-G3”.

Ett år efter den händelsen avslöjades han som ”personlig politisk rådgivare till Carlos Castaño”, de paramilitära dödsskvadronerna AUC:s chef, ansvarig, enligt det colombianska åklagarämbetet för morden på 150.000 civila colombianer från 1994-2002.

Tillbaka i Bogota blev Carlos Holmes Trujillo försvarsminister medan Ernesto Yamhure valde att gå i landsflykt efter att åklagarämbetet ville ha ett samtal med honom om hans kontakter med Castaño.

Sedan år 2010 återfinns Yamhure i Miami, USA där han har slagit sig ner som ”affärsman”.

Homeland Security verkar inte ha något emot att ge denne paramilitäre ”diplomat” permanent uppehållstillstånd.

Kunde SVT ha fått fram dessa uppgifter INNAN de publicerade Holmes i dag? Naturligtvis. Först då skulle SVT ge täckning för sina försäkringar om att ”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet”.

[1]. https://www.cgfm.mil.co/es/blog/las-130-mil-hectareas-erradicadas-este-ano-equivalen-mas-de-120370-canchas-de-futbol

[2] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rekordar-i-kriget-mot-kokainet-i-colombia

[3]. https://www.unodc.org/pdf/andean/Colombia_coca_survey_es.pdf

[4]. https://www.dw.com/es/colombia-nueva-polémica-ante-eventual-uso-del-glifosato-en-cultivos-de-coca/a-52668280

[5]. https://www.elespectador.com/noticias/judicial/naciones-unidas-reporta-reduccion-del-9-en-cultivos-de-coca-en-colombia/

[6]. https://twitter.com/mindefensa/status/1273288869979598850