söndag 25 april 2021

Fem demobiliserade gerillasoldater från FARC mördade under den senaste veckan. De överlämnade geväret och fick tillbaka dödande kulor, mot Fredsavtalet i Colombia!



COLOMBIA och blodbadet fortsätter:
Fem före detta gerillasoldater (Farc) som undertecknade fredsavtalet mördade den senaste veckan!

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-04-25 / Nittiotvå (92 %) procent av de mördade före detta gerillasoldaterna hade vittnat inför Fredsdomstolen JEP. Och i dag frågar sig de som lever och undertecknat fredsavtalet om deras vittnesmål kan innebära att de mäktiga militaristiska och ekonomiska krafterna inom oligarkin som styrt sedan spanjorerna besegrades av Simon Bolivars befrielsearmé innebär att de samtidigt skriver under sin dödsdom?

Det är sex län som majoriteten morden mot de civila i Farc har verkställts, enligt JEP:s egen utredningskommission  (Unidad de Investigación y Acusación): Cauca (med 47 fall av de 289 morden), Nariño (37), Antioquia (35), Caquetá (29) och Meta (28).


 

Mord där militären har stark närvaro

LEONARDO GONZÁLEZ, ÄR UTREDARE på människorättsorganisationen Indepaz (investigador del Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz), och har följt utvecklingen av hur fredsavtalet tillämpas sedan det undertecknades i november 2016.

Han säger:

Det parodiska är att morden har ägt rum i regioner där de väpnade styrkorna (militär och polis) har en högre närvaro än i andra regioner och län. Slutsatsen är att Staten bör ha, i stället för militär närvaro, en mer integral närvaro.

Enligt JEP är de MISSTÄNKT ansvariga för morden flera, men av de 289 mord som JEP har registrerat är 212 fall där JEP inte har kunnat fastslå vem som ligger bakom.

Bland den politiska oppositionen och i synnerhet hos medlemsbasen av de före detta gerillasoldaterna och Colombias vänster och fackföreningsrörelse pekar de ut dödsskvadroner som opererar i namnet av paramilitära grupper, en historisk realitet i det Colombia som styrts av ”8-Gruppen”, som paramilitärens före detta befälhavare Carlos Castaño kallade sina uppdragsgivare i sin bok ”Mi Confesión”, Min Bekännelse.


Vem räds gerillasoldaternas vittnesmål?

Men vad som kan konstateras är, att av de 289 morden av gerillasoldater sedan november 2016, hade 92 procent av de mördade vittnat inför. Om den nuvarande tendensen av mord fortsätter kommer 1600 gerillasoldater som skrev under sin namnteckning på fredsavtalet i november 2016 har mördats i slutet av 2024. Men de samtal jag har haft med medlemmar från den forna gerillarörelsen är dyster.

Det råder en total besvikelse och uppgivenhet inför hur Fredsavtalet har tillämpats. Men det värsta är att de som företräder oss är mer intresserade av att hålla ett bra förhållande till den här terroristiska Duqueregimen än att ta ansvar för att stoppa morden, inte bara mot kamraterna utan mot hela Fredsavtalet.

Det bistra uttalandet bekräftas av den interna situationen inom det nu civila partiet, ”Comunes”, där ledningen har uteslutit legendariska ledare inom gerillan så som Andres Paris eller Benedicto Gonzalez, f.d. befälhavare för Farcs 41:a Front i norra Colombia.


I juli 2012, fyra månader INNAN fredsförhandlingarna inleddes i Havanna marscherade den långa gerillakvinnan "Margarita" i djungeln. Fem år senare, i maj 2017, stötte vi på henne igen i det läger som byggts upp för att koncentrera gerillasoldaterna i den 59:e Farc-fronten, nu höggravid i 7:e månaden och med stor tillförsikt att Fredsavtalet skulle ge dem och Colombia fred.

Margaritas stridskamrat Sandra, aruakuoindian från Sierra Nevada hade förlöst en liten söt gosse, 21 dagar innan vi anlände till lägret. "Blir situationen ohållbar, är vi beredda att återigen greppa geväret", sa hon i intervjun. FOTO: DICK EMANUELSSON.



Regeringen Duque: ”Färre mord nu än i tidigare fredsprocesser”

Emilio Archila är Duqueregimens ansvarige för tillämpandet av Fredsavtalet. Men han presterar sannerligen inga övertygande argument på dagstidningen El Tiempos fråga vad regeringen gör eller ska göra för att stoppa morden på dem som överlämnade sitt gevär och kriget för att inlemmas som civila i det colombianska samhället? Det enda han i substantiell mening säger är följande:

“…man måste klargöra att processen med ett inlemmande av Farc är den fredsprocess som har haft lägst antal attacker och mord som ägt rum i Colombia”.

Vad han inte nämner är att de små gerillarörelser som genomförde en fredsprocess 1991, var små militärt sett besegrade rörelser medan Farcgerillan var en irreguljär armé med cirka 14.000 man och kvinnor under vapen.

Men med regimens inställning till freden är den definitivt förlorad.


”Vi ska göra smulor av avtalet”!

PRESIDENT IVAN DUQUE är egentligen en nickedocka till den förre presidenten ALVARO URIBE. Det är den allmänna folkopinionens uppfattning i Colombia, inklusive Uribelägret. Och var Uribe står i förhållandet till det undertecknade fredsavtalet vet vi; ”det är ett överlämnande av Colombia till Castro-Chavismen”!

Hans fascistoide f.d. ”superminister” FERNANDO LONDOÑO, ansvarig för Justitie- och Inrikesministeriet i den första Uriberegeringen 2002, konkretiserade ståndpunkten med lite mer finess och exakthet: ”Vi ska göra smulor av avtalet”!

I klartext innebär det i historisk oligarkisk mening i Colombia att utrota den politiske meningsmotståndaren fysiskt.


Alvaro Uribe, besatt motståndare till fredsavtalet.


Fem tusen (5000) mördade vänsteranhängare

Så skedde efter att den breda vänsteralliansen Union Patriotica (UP) hade bildats som ett resultat efter undertecknandet av Eldupphör-avtalet i maj 1984 mellan den konservativa Belisario Betancour-regeringen och FARC-gerillan. Åren därefter mördades närmare 5.000 av UP:s mest framstående politiska ledande krafter i massakrer och selektiva mord begågna av den statliga terrorismens krafter.




Så genomförs mordet på fredsavtal och den samlade politiska och sociala rörelsen i ett av världens vackraste och rikaste länder där en liten klick oligarker, uppbackade av Vita Huset och Pentagon, fortsätter att styra lika nykoloniala herrar och damer med ett folk som insats i potten.

Allt medan svenska regeringen, UD och Wallenbergs representanter i SAAB-koncernen i gemensamma delegationer besöker Bogota med målet att sälja JAS-39 Gripen.

Också ett sätt att ”konsolidera fredsprocessen” i Colombia.

Men det överraskar inge längre. Är UD en filial till State Departement så är man det.


Nedan pressklipp från den colombianska pressen om minister Mikael Dambergs (s) besök i januari och mars 2017 på det colombianska Försvarsdepartementet i sällskap med Wallenbergs utsända från SAAB-koncernen. Så förstärks freden i Colombia i och i regionen (mot Venezuela) genom att sälja JAS-39 Gripen till Statsterrorismens  Vagga, Colombia. På de två mötena slöts ett avtal om samarbete i fråga om "Säkerhet och Försvar".

Av vadå?