måndag 26 juli 2021

Colombia: Nytt mord på en folkledare och en demobiliserad gerillasoldat

 

Lantarbetarfamiljer som flyr undan de paramilitära dödsskvadronerna i regionen Ituango, i nordvästra Colombia. Över 3500 människor har blivit internflyktingar.



COLOMBIA FORTSÄTTER BLÖDA:

Nytt mord på en folkledare och en demobiliserad gerillasoldat

Av Dick Emanuelsson

En massiv paramilitär fördrivningskampanj av tusentals bönder pågår i en region där allt är militariserat! I år har 102 sociala ledare mördats och 57 massakrer genomförts! När ska svenska UD göra sin protest hörd? Eller är UD bara koncentrerad på Kuba, Venezuela och Nicaragua?

 

TEGUCIGALPA / 2021-07-26 / Samtidigt som Colombias president Ivan Duque twittrade och påstod att hans regering hade gjort långt mycket mer för att uppfylla Fredsavtalet med FARC-gerillan än den tidigare regeringen, kom i morse rapporten om att YORBIS VALENCIA CARABALI hade mördats i sitt hem i kommunen Buenos Aires, i länet Cauca.

Carabali var en av de 15 000 gerillasoldater från FARC-EP som undertecknade fredsavtalet i november 2016. Men han upplevde aldrig freden utan blev det 279:e offret av demobiliserade sedan den månaden 2016.

I år har en före detta gerillasoldat mördats PER VECKA. Enligt människorättsorganisationen INDEPAZ (el Instituto de Estudios para la Paz) har under 2021 30 f.d. gerillasoldater mördats och vi skriver just denna vecka ”VECKA 30”, enligt kalendern.

När Yorbis Valencia Carabali eller `Anderson Guerrero´ som han hette i FARC-gerillan bytte geväret mot jordbruksredskapen i EKO-kooperativet i november 2016, visste han att han och hans kamrater skulle förvandlas till militära mål för de fascistiska krafter som i Colombia vill tysta all politisk och social opposition. Men han arbetade för att konsolidera freden.


Yorbis Valencia Carabali eller `Anderson Guerrero´, som var hans namn i gerillan, deltog aktivt i det civila inlemmandet av f.d. FARC-soldater och han arbetade inom EKO-kooperativet Ecomún La Esperanza, Cecoespe.

Mordet väckte än en gång indignation i Colombia, och i synnerhet bland hans före detta kamrater. Så här skrev Martín Batalla, vapenbroder med Carabali:

“Andersson mördades av Staten för sitt ointresse och arrogans för att konsolidera freden. Regeringen tänker bara på sina uppdragsgivare. Det är det som dödar oss varje dag och Duqueregimen har intensifierat sina ansträngningar för att slå sönder Fredsavtalet och göra slut på ett folks förhoppningar. DET är verkligheten”!




Folkledare mördad

Indepaz uppger att under de första sju månaderna i år har 102 sociala ledare mördats och 57 massakrer har genomförts.

Jean Carlos Rodríguez Díaz var en av dessa ledare och mördades nästan vid samma tidpunkt som Yorbis Valencia Carabali. Rodríguez var ordförande för det kommunala Byrådet i byn Las Águilas, i länet Norte de Santander. Han sköts med tre skott och hans kropp påträffades mellan kommunerna Convención och El Carmen, uppger Indepaz.

 

FOLKFÖRDRIVNINGEN ökar också i Colombia men medierna, i synnerhet de internationella som just nu är upptagna med Kuba, skriver nästan inte en rad om bestialiteterna i landet som är ”USA:s gendarm” i Sydamerika.

Uppskattningsvis 3 500 bönder och lantarbetare i regionen Ituango, länet Antioquia med Medellin som centrum har blivit fördrivna från sina marker av paramilitära dödsskvadroner i tjänst hos land- och markägare men även mäktiga transnationella energikraftsintressen. FARC-gerillan hade en bastion i denna del av Colombia men efter fredsavtalet har de paramilitära dödsskvadronerna gått in i en region där armén har tusentals soldater stationerade.

I kommunen Ituangos stadskärna har 884 lantarbetarfamiljer slagit upp sina tält som internflyktingar samtidigt som ytterligare 250 familjer har evakuerats undan de översvämningar som ägde rum den 22 juli, en dubbel mänsklig tragedi.

Regionen Ituango, länet Antioquia.


Källa:

https://www.contagioradio.com/asesinan-al-firmante-de-paz-yorbis-valencia-carabali/