fredag 11 oktober 2019

I Bogota attackerades partihögkvarteren för kommunistpartiet, Union Patriotica och FARC på årsdagen av mordet på vänsterns presidentkandidat Jaime Pardo Leal

"NEJ TILL KRIGET-Vi försvarar Livet", står det på plakatet i fönstret till det colombianska kommunistpartiets centralkommittés lokaler i centrala Bogota. Under plakatet tre perforationer av skotten som avlossades mot fastigheten. FOTO: PACOCOL.




I Bogota attackerades partihögkvarteren för kommunistpartiet, Union Patriotica och FARC på årsdagen av mordet på vänsterns presidentkandidat Jaime Pardo Leal

Av Dick Emanuelsson


I gryningen i dag attackerades partihögkvarteren för det colombianska kommunistiska partiet, PCC, vänsteralliansen Union Patriotica (UP) och det civila FARC-partiet samtidigt av två olika kommandon. Attackerna ses som en hämndreaktion mot att den fascistoide förre presidenten Alvaro Uribe ställdes inför rätta den 8 oktober i Högsta Domstolen och som en ”markering” mot vänsterns kandidater som ställer upp i de regionala och kommunala valen den 20 oktober.

Den älskade vänsterledaren
Jaime Pardo Leal.
Att attackerna ägde rum på årsdagen (1987) av mordet på UP:s ordförande Jaime Pardo Leal, som i presidentvalet 1986 orsakade en politisk jordbävning med en aldrig tidigare skådad valframgång för vänstern, är heller ingen tillfällighet. Den politiska oligarkin skakades 1986 av valresultatet och inledde det ”smutsiga kriget” mot den nya vänstern i vänsteralliansen Union Patriotica. När detta första ”krig” mot UP hade avslutats i slutet av 1990-talet hade mer än 5000 av de främsta ledarna och medlemmarna mördats av den statliga terrorismen statliga och paramilitära agenter.

Vi kommer tillbaka”!

När klockan slagit fem över tolv i natt den 11 oktober attackerades lokaliteterna för kommunistpartiet och UP som delar lokaler i centrala Bogota. Samtidigt attackerades Farc-partiets lokaler i en annan del av Bogota av ett annat kommando. Skottlossning och brandbomber avlossades och kastades mot fastigheterna där dessa fascistiska kommandon lämnade flygblad med en dödsskalle och texten: " ¡R E G R E S A M O S "! Vi kommer tillbaka.

Kommunistpartiets generalsekreterare Jaime Caycedo fördömde attackerna i ett pressmeddelande.

Blodig valkampanj

Inför de regionala- och kommunalvalen har terrorn, morden, försvinnanden och tortyr av kandidater intensifierats som bara har en motsvarighet från 1980-talets smutsiga krig mot vänstern och de progressiva kandidaterna. Vänsterns och folkrörelsens presidentkandidat Gustavo Petro, som fick över åtta miljoner röster vid valet 2018, är ytterligare en varning för den militaristiska oligarkin om att när det finns ett politiskt alternativ, går det colombianska folket till valurnorna. I vanliga fall har colombianen i gemen inget förtroende för den ”colombianska varianten av demokrati”, där inte ens hälften röstar.

Kommunistpartiet och UP överlämnade för några dagar sedan också en rapport till den Specialdomstol (JEP) som inrättades efter fredsavtalets undertecknande. Denna ska gå igenom grova fall av brott mot de mänskliga rättigheterna i Colombia under det halvsekel av väpnad konflikt i det sydamerikanska landet. I de två nämnda organisationernas fall handlar det om över fem tusen mördade medlemmar som förblivit i nästan total straffrihet och som den colombianska staten är ansvarig och skyldig till i de flesta fall.

UP, som är en vänsterns valallians deltar i inför valen i den bredare alliansen “Coalición Colombia Humana”, som leds av Gustavo Petro och som räknar med att göra stora valsegrar inför valen den 20 oktober. Utan tvekan försöker dessa fascistkommandon att injektera rädsla och terror än en gång för att förhindra att dessa kandidater ska ersätta den korrumperade politiska elitens konservativa och liberala personligheter som i sekel har berikat sig och förvandlat Colombia till ett av de värsta klassamhällena på den amerikanska kontinenten.

Personal från kommunistpartiets veckotidning Voz protesterar i juli 2001 mot att en missil från ett Mirageplan placerades  framför ingången till Voz vid 4-tiden i gryningen. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Miragemissil mot kommunistpartiets veckotidning

Kommunistpartiets veckotidning Voz utsattes för ett liknande attentat i juli 2001. Men den gången handlade det om en meter lång missil för ett Mirageplan som låg gömd på flaket till en pickup täckt med bananer. Den lilla pickupen parkerades framför ingången till Voz vid 4-tiden i gryningen och om den hade exploderat skulle den ha jämnat fem kvarter med marken. Bara det colombianska flygvapnet förfogar över denna form av explosiva ämnen. Senare tog de paramilitära gruppernas (AUC) ledare Carlos Castaño på sig ansvaret för bomben som han sa var en varning till Colombias kommunister.

Voz´ tidigare chefredaktör
Manuel Cepeda mördades
den 9 augusti 1994.
Voz´ legendariske chefredaktör under tre decennier, Manuel Cepeda, mördades av ett kombinerat kommando bestående av paramilitärer och agenter ur den militära underrättelsetjänsten B2 den 9 augusti 1994. Han var då på väg till kongressen dit han hade valts 1992 som senator. Ett dussintals journalister och andra anställda i Voz har rönt samma öde.