torsdag 26 augusti 2021

Likheterna mellan krigets Afghanistan och statsterrorismens Colombia

Afghanistan och Colombia.

 



Likheterna mellan krigets Afghanistan och statsterrorismens Colombia

AV DICK EMANUELSSON

Tegucigalpa / 2021-08-26 / ”Varför är Afghanistan en internationell skandal medan Colombia, visserligen ett land med inre spänningar men som går att övervinna, ändå framställs demokratiskt? Varför är talibanregimen mer terroristisk än Uriberegimen (ledd av Ivan Duque)”?

Diana Carolina Alfonso

Den frågan ställer sig den colombianska journalisten DIANA CAROLINA ALFONSO i veckotidningen Voz´ senaste nummer.

Duqueregeringens beslut att acceptera Joe Bidens krav på att ta emot 4,000 afghanska kollaboratörer till USA:s krig under 20 år i Afghanistan har så klart satt igång en livlig debatt i det colombianska samhället. Landet har sedan decennier en egen intern flyktingkatastrof som resultat av den statliga terrorismen och den väpnade sociala konflikten som pågått i snart 60 år.

Men frågan reflekterar samtidigt att medierna, som till exempel svenska Dagens Nyheter, som under decennier har påstått att ”Colombia är Latinamerikas äldsta demokrati” anser just det, att Colombia är demokratiskt och Afghanistan under talibanerna är en terrorregim.

 

Nästa tre gånger fler internflyktingar i Colombia

Vad Diana Carolina gör är en jämförelse mellan de bägge länder under de senaste 20 åren. USA:s invasion sammanföll med Alvaro Uribes inledning på sin valkampanj för att vinna presidentmakten i maj 2002. Visserligen handlar det naturligtvis om två kulturellt och historiskt stora skillnader mellan staterna och folken, ett land under militärockupation och det andra med en inre väpnad konflikt. Men det finns ändå teman som är jämförbara.

Afghanistan hade 2019 35,7 miljoner invånare för 2019, medan Colombia hade cirka 50,3 miljoner invånare. I en rapport den 21 oktober 2020 uppgav Human Right Watch att antalet tvångsförflyttningar (desplazamientos) i Colombia hade nått 8,2 miljoner människor. Enligt FN-statistiken var det totala antalet förflyttningar i Afghanistan skäl relaterade till kriget 3,3 miljoner människor.

”Med andra ord, skriver Diana, är cirka 16 procent av den colombianska befolkningen internflyktingar i eget land medan i Afghanistan har drygt 9 procent av den totala befolkningen tvingats flytta från sitt hem.

Internflyktingar från bananregionen Uraba i norra Colombia nu i södra Bogotas kalla högplatå, som miljoner andra internflyktingar.


 

Trots fredsavtal fördubblades internflyktingarna

Uribelägret har alltid anklagat FARC-gerillan för att vara den ansvarige för internflykten i Colombia trots att människorättsorganisationerna i och utanför landet. Som till exempel hävdade HRW att paramilitären (statens förlängda terrorgren) och staten, det vill säga armén och den militariserade polisen ansvarade för 80 procent av den inre tvångsförflyttningen av colombianer.

Eftersom den stora majoriteten av FARC-gerillan lade ned vapnen i november 2012 kan Uribes språkrör inte längre anföra detta argument när en rapport från Folkombudsmannen talar om att internflyktingarnas antal under första halvåret 2021 fördubblades, jämfört med föregående 2020.

 

Tre gånger fler mord i Colombia

Under 2018 uppgick antalet dödade civila med anledning av USA:s invasion i Afghanistan till 3800 fall, det högsta antalet på ett decennium. Två tredjedelar av dessa dödsfall utpekades de väpnade oppositionsgrupperna, däribland talibanerna som de ansvariga, enligt en rapport som publicerades 2019 av FN: s biståndsmission i landet, UNAMA, och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

I Colombia registrerades 12,130 mord enbart under 2018, enligt den rättsmedicinska myndigheten. Dessa siffror är bara jämförbara med 2014 då det 12,626 mord rapporterades.

I samhället Mapiripan i länet Meta mördades över 50 bybor när paramilitären torterade och bokstavligen slaktade en efter en vid samhällets lilla slakteri. General Oscatequi dömdes till 40 års fängelse.



Narkotikan: Heroin visavi Kokain

Diana Carolina Alfonso citerar officiella siffror vad som rör två av världens främsta producenter av tung narkotika, som heroin och kokain.

”Även om siffrorna om världsproduktion och distribution av narkotika alltid är uppskattningar, har den globala kampen mot droger fokuserats på två kritiska fall: produktion och export av kokain i det colombianska fallet, och heroin i det afghanska fallet. Den spanska dagstidningen El Diario de España rapporterade att Afghanistan hade en opiumproduktion 2017 med ett relativt värde som pendlade mellan 4100-6600 miljoner dollar. Den summan motsvarar en kvantitet från 900 ton heroin av god kvalitet, enligt en ny rapport från Office of the Special Inspector for the Reconstruction of Afghanistan, SIGAR”.

”I ett publicerat dokument från förra året av European Monitoring Center for Narcotics and Drug Addiction, EMCDDA slog Colombia sitt eget rekord genom att exportera 1137 ton kokain (jämfört med rekordåret 2008). En annan källa, den här gången en FN-rapport från British Financial Times Press, varnade FN för att kokainproduktionen mellan 2012 och 2017 ökade med mer än 250 procent. Alla källor indikerar att ökningen av kokainproduktionen har blivit enorm efter att PLAN COLOMBIA undertecknades med USA”.


1 maj i Stockholm, "Mot Plan Colombia". FOTO: DICK EMANUELSSON


DEA, ”Världens största drogkartell”!

När Plan Colombia inleddes för drygt 20 år sedan i Colombia var den odlade arealen av kokabuskar cirka 100.000 hektar. I dag uppger FN-organen att den arealen har mer än fördubblats, trots att nämnde Uribe i oktober 2010 överlämnade sju colombianska militärbaser till Pentagon som även har installerat radarinstallationer över det nära 1,3 miljoner kvadratkilometer stora territoriet med målet att ”bekämpa drogtrafiken”.

Inte för inte kallar latinamerikanerna USA:s antinarkotikaorgan DEA för den ”Största drogkartellen i världen”!

Med siffrorna ovan i form av brott mot de mänskliga rättigheterna står USA och Uribe-administrationerna i en särklass, jämfört med talibanerna och Afghanistan. Men i det senare fallet talade president Bush 2001 om att demokratin skulle upprättas och terrorismen utplånas. Medierna och USA:s ”NGO:s”, som skapades och etablerades i det asiatiska landet genomförde permanenta melodramatiska ”kampanjer till förmån för den afghanska kvinnan” men sa inte något om att det i landet knappt finns en by som inte har sprängts sönder av USA:s flygvapen.




Den politiska och fysiska utrotningen i Colombia

Och medan Ivan Duque och Latinamerikas extremhöger kampanjerar mot ”den venezuelanska diktaturen”, skjuts varje dag ledare från den colombianska folkrörelsen eller gerillasoldater som lagt ner vapnen för fem år sedan.

Medierna, Joe Biden, Ann Linde och EU:s Ursula Gertrud von der Leyen tiger. Även de anslår generöst miljoner dollar till ”NGO-industrin” i Colombia ”till förmån för gatubarn, kvinnor och utbildning av unga i demokrati”.

Samtidigt anländer de med regeringsdelegationer till landet som uppvisar och registrerar de värsta brotten mot de mänskliga rättigheterna i världen, till och med värre än de i Afghanistan och vill saluföra sin egen krigsindustri, som till exempel JAS-39 Gripen.

 

Källa: https://semanariovoz.com/colombia-peor-que-afganistan/