torsdag 28 maj 2020

Elitsoldater från USA anländer till Colombia för att ”förstärka kampen mot narkotikahandeln”!

Från dagstidningen El Tiempo. Varken Colombias president eller utrikesminister offentliggjorde nyheten om att utländska trupper ska anlända till Colombia, det gjorde USA-ambassaden i Bogota och markerade var "skåpet ska stå"!




USA drar åt snaran kring Venezuela
Elitsoldater från USA anländer till Colombia för att ”förstärka kampen mot narkotikahandeln”!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2020-05-28 / Den 26 januari i år inleddes samordnade militärmanövrar av eliten bland USA:s och Colombias fallskärmsjägarbataljoner bara några hundra meter från Venezuelas gräns. Nu anländer en ny special- och elitstyrka från USA:s infanteri till Colombia med uppgiften att ”bekämpa narkotikakartellerna i Colombia”. Samtidigt håller USA:s 4:e Flotta en permanent militärmanöver framför Venezuelas kust sedan den 1 april i år.

USA-ambassaden publicerades igår onsdag sitt pressmeddelande som har upprört stora delar av det demokratiska Colombia.

”Jag känner en enorm ledsnad för mitt land av att se närvaro av USA-trupper i Colombia, som tillkännagavs, inte via presidenten eller utrikesdepartementet, utan via en presskommuniké av USA-ambassaden”!


Det skriver med indignation Leon Valencia, direktör för tankesmedjan Centro de Pensamiento sobre el Conflicto Armado, Paz y Postconflicto, som arbetar med analyser av den väpnade konflikten, fred och postkonflikt i Colombia.




VAD ÄR FÖR SLAGS USA-trupper som anländer? Enligt den regeringstrogna dagstidningen El Tiempo och Wikipedia handlar det om en Infanteribrigad, The Security Force Assistance Brigades, SFAB, som består av 800 elitsoldater. De påstås utverka råd och stöd till ”allierade nationer”. I Colombia ska de inleda sina operationer på det 1,25 miljoner kvadratkilometer stora territoriet den 1 juni. Men någon stoppgräns eller datum har inte satts, bara att ”det kommer pågå i flera månader”.

För en gammal infanterist (I17 i Uddevalla och I1 i Kungsängen) låter det lite löjligt att infanterisoldater ska ägna sig att leta knarkbaroner i den colombianska djungeln. Infanterisoldater vet att de utgör vad vi i krig rått kallar för ”kanonmat”. För att jaga knarkodlingar och laboratorier i de colombianska städerna behövs underrättelseverksamhet, inte att panga av maskingevärseld, dessutom med hjälp av utländska elittrupper som däremot är experter på att invadera andra folk och länder.

Enligt USA-ambassaden kommuniké, som innehåller de vanliga intetsägande formella uttalandena om ”gemensam kamp mot narkotikahandeln”, infaller landstigningen av nya USA-trupper på colombiansk mark inte som en överraskning.




  • I COLOMBIA FÖRFOGAR PENTAGON över sju enorma militärbaser, framför allt med stridsflyg, de flesta med sin aktivitet riktad mot Venezuela.
  • Märk väl hur USA-militärens aktivitet i Colombia har intensifierats under de första månaderna i år och av en tillfällighet vid gränsen mot Venezuela.
  • I slutet av januari i år genomfördes de gemensamma övningarna vid gränsen av fallskärmsjägare från USA och Colombia.
  • I april i år anlände till Colombia USA:s chef för det Södra Militärkommandot-SOUTHCOM, Craig Faller, en blind hatare av Venezuela. I Bogota hade han samtal med president Ivan Duque och försvarsminister Carlos Holmes Trujillo.
  • Bara några dagar, i slutet av mars, hade en stor vapenarsenal beslagtagits av den colombianska polisen när arsenalen var på väg mot länet Guajira. Det gränsar till Venezuela och det var där som legoknektsföretaget Silvercorps två före detta marinsoldater tränade ett 70-tal venezuelanska desertörer.
  • Dessa deltog den 3-4 maj i de två invasionsförsöken av Venezuela som blev ett praktfiasko.


Faller insisterade till Holmes Trujillo och president Duque att ”Colombia är ett av våra prioriterade allierade”. Nu uttrycks detta i truppleveranser av de mest avancerade militärer som USA förfogar över, fallskärmsjägare och kommando & infanterisoldater, tränade för invasioner.

Chefen för USA:s Södra Militärkommando, Craig Faller och Colombias försvarsminister, Carlos Holmes Trujillo, när de träffades i Bogota i april, en månad innan invasionsförsöket av Venezuela som utgick från colombianskt territorium.


OM USA VERKLIGEN skulle vara seriöst intresserade av att slå till mot narkotikakartellerna kan de börja i länet Guajira, Magdalena, Bolivar och Norte de Santander, i detta sista län opererar knarkparamilitären ”Los Rastrojos”, samma dödsskvadron som var Juan Guaidós ”guider” när han gick över gränsen mellan Venezuela och Colombia den 22 februari 2019. I de två första länen finansierade två karteller delar av invasionsförsöket av Venezuela, enligt några av de som tillfångatogs vid invasionsförsöket. Dessutom stod knarkparamilitären ”Doble Ruedas” som värd för de amerikanska legoknektarna och Silvercorps ägare när dessa anlände till Guajira.

Den colombianska narkotikamaffian opererar och producerar också sitt kokain främst på Colombias stillahavskust; från länet Nariño i söder mot gränsen till Ecuador, till Panama i norr. 83 procent av all producerad kokain i Colombia exporteras mot Centralamerika, Mexiko och slutligen till USA via stillahavskusten. Men USA:s 4:e Flotta och Sydkommando lägger sig från alla flanker mot gränsen till Venezuela.

Så illustrerar dagstidningen El Tiempo de gemensamma övningarna mellan USA:s elit inom fallskärmsjägarstyrkorna och Colombias motsvarighet, övningar som inleddes den 26 januari i år vid gränsen mot Venezuela.


I COLOMBIA ÄR DET INGEN som sväljer påståendet att de anländande USA-trupperna ska delta i kampen mot kokainproducenterna. ”Bullshit”, säger colombianen i gemen. Jänkarna har varit i Colombia sedan ett sekel och intensifierade sin närvaro när Plan Colombia sjösattes för 20 år sedan. All colombiansk aktivitet i den påstådda kampen mot kokainet underordnas USA-ambassaden och deras folk direkt på plats sedan är 1999.

Vad det handlar är att snaran kring Venezuela dras åt. USA har lidit två förnedrande politiska nederlag under den senaste månaden; det misslyckade invasionsförsöket och anländandet av till dags dato tre av fem iranska tankfartyg, med produkter och komponenter som kan lyfta den venezuelanska ekonomins kronjuvel, oljeindustrin och därmed bryta blockaden. Därför har USA bråttom med att störta regeringen i Caracas.