söndag 29 mars 2020

Colombias Mäster Teater och en terroriststat





Colombias Mäster Teater och en terroriststat

VIDEO: Ett fragment från teaterstycket; "En Kropp av Minnen", framförd av den oförglömliga grundaren av den colombianska Candelaria-teatern, `El Maestro´ SANTIAGO GARCIA. Han avled den 23 mars i år och efterlämnade ett oförglömligt minne hos det colombianska och latinamerikanska folken.

I följande video uttrycker Garcia i teaterföreställningen smärtan hos ett folk för de tusentals döda som avrättades av en mordisk Stat som exemplifieras genom de två blödande såren i bröstet hos Garcia; Massakern i Mapiripan* och Segovia**, genomförda av Alliansen Armé-Paramilitär, med ett hundratal dödade som saldo. Videon är på spanska.

D.E.


* MASSAKERN I MAPIRIPAN genomfördes den 20 juli 1997 av en paramilitär dödsskvadron som hade transporterats fullt beväpnade av arméns och den Nationella Polisens transportplan från bananregionen Urabá, i norra Colombia till länet Meta, i sydvästra delen av landet. När de anlände till samhället Mapiripan, efter att ha färdats på floden Rio Guaviare där de passerade flodspärrar av såväl armén som en USA-bas, samlade de byborna och valde ut ett 50-tal efter namnlistor, som med all sannolikhet hade utarbetats av den militära underrättelsetjänsten. Byborna fördes bort till det lokala slakteriet där de torterades, styckades och till stor del kastades i floden där de blev föda för krokodilerna. De anklagades för att ha varit ”gerillakollaboratörer”.

Den svarta linjen beskriver hur de cirka 200 fullt
beväpnade paramilitärerna förflyttades
från norra till sydöstra Colombia.

Minst 50 människor slaktades vid massakern i Mapiripan,
anklagade för att vara "gerillallaboratörer".


** MASSAKERN I SEGOVIA var ett blodigt verk av samma ALLIANS. I massakern mördades 43 personer urskillningslöst när en paramilitär dödsskvadron, anlitad av den liberale parlamentsledamoten Cesar Perez från samma län, åkte runt det i centrala torget i gruvarbetarstaden och sköt mot allt med kulsprutegevär.

Den paramilitära dödsskvadronen som under en timma besköt civilbefolkningen utan att hindras av den lokala armébataljonen. När massakern var fullbordat hade 43 människor förlorat livet, vars enda "brott" var att den hade röstat på vänsterns kandidat till borgmästarvalet.


MOTIVET? För att befolkningen med stor majoritet den 13 mars 1988 hade valt den 28-åriga Rita Ivonne Tobón, medlem av vänsteralliansen Union Patriotica (med kommunistpartiet som ledande politisk kraft) till borgmästare i Colombias första kommunalval. Detta val var ett resultat av fredsförhandlingarna mellan FARC-gerillan och den konservativa regeringen Belisario Betancourt, den 25 maj 1984 i ”Avtal om Eld-upphör i La Uribe”. FARC-gerillan hade krävt att befolkningen, inte centralregeringen i Bogota, skulle ges rätten att välja sina egna borgmästare.

Den unga borgmästaren från vänsteralliansen UP som tvingades i exil för att rädda livet.


Tobón tillträdde sin post den 1 juli 1988 och den 11 november samma år genomförde AUC, ”Statens Monster”, som han karaktäriserade sin organisation Salvatore Mancuso, den högste ledare för det paramilitära AUC. Under den timma som de paramilitära jeeparna avlossade tusentals skott från sina maskingevär, sov militären sött på sin militärbas i utkanten av den lilla staden utan att ens öppna porten till garnisonen när paramilitärerna passerade förbi.
Den kvinnliga borgmästaren undkom som av ett mirakel att mördas och kommunistpartiet skickade henne till Belgien i exil för att undgå mördas.

D.E.

Cesar Perez, den liberale parlamentsledamoten som intellektuellt ansvarig för massakern den 11 november 1988