lördag 21 augusti 2021

Filmproducenten av `MATARIFE´, Slaktaren: ”Om jag återvänder till Colombia kommer de att hacka mig i bitar”!

Alvaro Uribe, borgmästare i Medellin, guvernör i länet Antioquia och slutligen president under två mandatperioder. Men det officiella Colombia talar lågt om "El Matarife", Slaktaren som anklagas som ytterst ansvarig för ordern till armén om att åstadkomma "resultat" i kampen mot gerillan och gjorde 6402 utomrättsliga avrättningar av civila som presenterades som "gerillasoldater stupade i strid med armén"! Daniel Mendoza, producenten bakom Matarife ger en helt annan bild.

 



”Om jag återvänder till Colombia kommer de att hacka mig i bitar”!

AV DICK EMANUELSSON

Filmproducenten om Alvaro Uribes kriminella paramilitära och narkobakgrund som använder ett reportage från 2008 av denne reporter


TEGUCIGALPA / 2021-08-21 / DANIEL MENDOZA är skaparen av serien `MATARIFE´, Slaktaren. Den beskriver fall efter fall av mord eller massakrer där personen URIBE är inblandad och i de flesta fall också är den som ger ordern om att DÖDA!

Det är, utan att överdriva, ett livsfarligt gebit. Statsterrorismen skydda de sina.

Och efter en säsong, som orsakade enormt gehör och sympati hos en förkrossande majoritet av colombianerna anmäldes Mendoza för förtal av den mäktiga kretsen kring Alvaro Uribe. Och när jag skriver att den är mäktig är det heller ingen överdrift.

Ty Alvaro har ett stort stöd polisen, militären, den fascistiska militära reserven, den hemliga företagsgruppen som består av den så kallade ”8-Gruppen”, högsta garnityret hos åklagarämbetet. Med denna MAKT i ryggen har Uribe känt sig ohotad, trots att det finns mängder av bevis som Daniel Mendoza ritar upp på tavlan med trådar och nålar som till slut bildar ett mönster; den STATLIGA TERRORISMENS mönster.

Uribe gav order till denna maktfaktor att likvidera och neutralisera sina politiska motståndare så som bönder, fackföreningsledare, vänstern i allmänhet och revolutionärerna i synnerhet. Kort sagt; representanterna för den stora majoriteten av colombianerna. Till sin hjälp har han åklagarämbetet för att allt ska förbli vad det är och neutralisera Högsta domstolen där det trots allt finns ledamöter som har ett rättspatos i ryggraden.


DANIEL MENDOZA, producenten som stämdes och mordhotades av Uribelägret och som till slut tvingades lämna Colombia och slå sig ned i Paris, där han fortsätter granskandet av Alvaro Uribe Velez. Om jag återvänder till Colombia kommer de att hacka mig i bitar”!


Mordhotad

Mendoza beskriver hur Uribe stod bakom 6402 fall de så kallade ”Falsos Positivos”, utomrättsliga avrättningar av armén av civila som utpekades som ”gerillasoldater stupade i strid”. Men de mördades kallblodigt för att åstadkomma ”resultat”. Det kunde bli en kompensation i form av ”permission för en vecka”, om antalet mördade civila uppgick till ett visst antal.

För varje publicerat kapitel på hans kanal i YouTube tog Mendoza emot allt fler mordhot och spott och spe från Uribisterna, i synnerhet efter att Högsta Domstolen avvisade förtalsstämningen mot Mendoza.

Denne såg sig till slut tvungen, i likhet med denne reporter 2005, att lämna Colombia snabbt som ögat och fick politisk asyl i Frankrike.

Som en parantes kan nämnas att i Sverige verkar det vara tji för den statliga terrorismens mordhotade offer. Migrationsverket går efter UD:s pipa som nu dessutom mer verkar vara intresserade av att ge USA:s blodbesudlade afghanska kollaboratörer politisk asyl i Sverige än förföljda colombianer. Under 2019 ansökt 586 colombianer om asyl eller uppehållstillstånd, men bara sex fick det.

 

Tre kvinnor varav två mördas av Uribes utsända 

I den följande videon [i slutet av texten], som är kapitel fem (46 minuter) och inledningen på den andra säsongen av Matarife, inleds videon med en förklaring till varför Mendoza nu arbetar från Paris.

I nästa sekvens på minut 7:52, tar Mendoza upp ett fall som jag skrev om redan 4 januari 2008 [1]. Jag hade tagit emot uppgifter från en källa, som av säkerhetsskäl inte kunde uppge sitt namn. Det handlade om en e-post från en kvinna som arbetade i en av hangarerna på flygplatsen Olaya Herrera i staden Medellin. Där blev hon vittne till ett samtal mellan paramilitärer som handlade om att den helikopter som Uribes högra hand under sin tid som guvernör i länet Antioquia, Juan Pedro Moreno, hade blivit saboterad för att Moreno skulle omkomma och tystas. Han hade då kommit i konflikt med Uribe.

För Moreno var en av ett stort antal personer i Uribes närhet som blivit vittnen till den före detta presidentens kriminella aktioner inom Medellinkartellen och den paramilitära armé han var en ”Gudfader” för. Men i likhet med Moreno mördades de därefter.

”Uribe”, som Pablo Escobar sa, ”har ett ansikte som en klosterstuderande”. Men skenet bedrar som bekant ibland. Escobar överlevde inte men Uribe, jo.

Kvinnan i hangaren, NANCY ESTHER ZAPATA, en starkt troende evangelist mördades dagen efter att hon hade skickat den ödesdigra e-posten till sin väninna. Efter att jag publicerade den två månader senare orsakade den en enorm uppståndelse och debatt i Colombia det året. Men även från 2015 och fram till dagens datum har debatten kommit i gång efter att nya detaljer i mordet på Juan Pedro Moreno kommit upp i dagens ljus.

På bröstet av den mördade Zapata hade mördarna placerat en liten skylt med texten: ”DÖDAD SOM TJALLARE”! Det är den e-posten som Daniel Mendoza publicerar i det nya kapitlet av Matarife.




 

USA-författare publicerar erkännande

Men så sent som i mitten av april i år fick jag tillgång till nya uppgifter [2] som ytterligare bekräftar bilden av att Uribe var den som beställde mordet på Moreno. För det första hade den paramilitäre ledaren `Don Berna´ från fängelset i USA uppgivit till USA-författarinnan MARÍA FARLAND att Uribe skulle ligga bakom mordet på Moreno, som Zapata hade beskrivit i e-posten.

Hans uttalande finns i boken som kom ut 2018. När jag talade med utredaren på åklagarämbetet i Bogota om åklagarna hade talat eller förhört `Don Berna´ efter hans sensationella uttalande, uppgav denne att de ville läsa boken först men att detta inte gick för boken var inte översatt till spanska [¡SIC!].

Den kvinna som var mottagaren av den mördade Zapatas e-post dagen innan hon mördades, stod i kontakt med min källa redan 2007 och hon presenterade mig en ny bomb i början av 2021:

ALVARO URIBE, utpekad som uppdragsgivaren till `Don Berna´, den paramilitäre chefen i Medellin,;Diego Fernando Murillo. Större bilden: Guillermo Angel Restrepo, dömd narkotikasmugglare som också var pilot för de paramilitära dödsskvadronerna AUC. Längst ner, de fyra offren där JUAN PEDRO MORENO mördades för han var den ende som kunde stoppa Uribes återval 2006. Han mördades två månader innan lagbeslutet om återval skulle tas i kongressen.
GRAFIK: DICK EMANUELSSON.


Nytt hangarmord i Medellin

DIANA CHRISTINA URREGO arbetade i Hangar 25 på samma flygplats i Medellin, Olaya Herrera och kände väl Nancy Zapata och den tredje kvinnan, min källa.

Mordet på Zapata ägde rum den 1 november 2007 och jag publicerade Zapatas e-post i januari 2008, två månader senare. Mördarna hade blivit smått desperata och de sökte desperat efter mottagaren av e-posten efter det datumet.

Diana Christina Urrego spårades efter att i telefon ha nämnt händelsen för en annan väninna och de sökte upp henne i hangaren den 8 september 2009. Hur kunde hon avlyssnas? Enkelt. I Medellin som i andra delar av Colombia avlyssnar polisen. Och i Medellin stod delar av poliskåren på avlöningslistan i den kartell eller maffia som hade tagit över Medellinkartellen. Det handlade om avlönade tjänster och uppdrag.

När mördarna hann i kapp Diana i Hangar 25 fördes hon in på toaletten där hon torterades till döds.


Diana torterades till döds av de som utpekas som Uribes män.



Den tredje kvinnan flydde till USA

Den tredje kvinnan, den överlevande som mördarna bakom Uribe jagade sedan januari 2008, fick hjälp av sin kristna församling att flytta från Medellin till två andra städer i Colombia. Men varje gång kom de henne och hennes föräldrar på spåren. Till slut fick hon rådet att gå i exil och det var så hon anlände till USA.

Via min källa och kontakt fick jag nya uppgifter och det colombianska åklagarämbetet försökte via en rad samtal med denne reporter att komma i kontakt med kvinnan som var mottagaren av e-posten som Nancy Esther Zapatas skickade den 31 oktober 2007 och som blev motivet för hennes och Diana Urregos död [3].

För e-posten beskrev gärningsmännen och uppdragsgivaren bakom mordet och helikopterolyckan där inte bara Juan Pedro Moreno omkom, utan även piloten och två andra personer till. Till åklagarämbetets utredare sa jag att en reporter måste respektera källskyddet, i synnerhet med tanke på att alla de vittnen till Uribe som ”El Matarife”, Slaktaren, har mördats.


LÄS MER:

[1] viernes, 4 de enero de 2008
Colombia: Pedro Juan Moreno Villa habría sido asesinado
https://colomdick.blogspot.com/2008/01/colombia-pedro-juan-moreno-villa-habra.html

[2] lunes, 5 de abril de 2021
Colombia: Nuevos elementos en la muerte de Pedro Juan Moreno indican que fue asesinado. ¡Apuntan a Uribe! [1-2]
https://colomdick.blogspot.com/2021/04/colombia-nuevos-elementos-en-la-muerte.html

[3] martes, 13 de abril de 2021
Colombia: La muerte de Pedro Juan Moreno y las preguntas a la fiscalía sin respuestas [2-3]
https://colomdick.blogspot.com/2021/04/colombia-la-muerte-de-pedro-juan-moreno.html

 

Video: Matarife 2 "Señor Masacre" Capítulo 5 - "Buenos Muertos"
https://youtu.be/SzdabyvWOkM



https://youtu.be/SzdabyvWOkM