måndag 28 juli 2014

Journalisten Joaquin Pérez i exklusiv Flammanintervju efter hemkomsten till Sverige


Ankomsthallen på Arlanda natten mellan söndag-måndag.

 

Från fängelset i Colombia till familjen i Sverige

Journalisten Joaquin Pérez i exklusiv Flammanintervju

ANNCOL / TEGUCIGALPA / BOGOTA / 2014-07-17 / Torsdagen den 17 juli klockan 19.00 lokal tid i Bogota, lämnade den svenske medborgaren och journalisten Joaquin Perez Becerra Picotafängelsets portar bakom sig. Tre dagar senare landar han på Arlanda.

Intervju: https://app.box.com/s/4gg8ervjesp3cgxlb9rd
 


– Det känns mycket bra och jag är så klart glad, säger han till Flamman bara några minuter efter att planet landat vid midnatt, söndag-måndag.
Han togs emot av sin fru och dotter samt en grupp av colombianska politiska flyktingar och svenska vänner i ett känslofullt ögonblick.
Med hans ankomst till Sverige kan en tre år och tre månader lång mardröm avslutas. Apellationsdomstolen i Bogota frikänner Perez på alla punkter han hade dömts för i oktober 2012. Då slutade domen på åtta års fängelse för påstått medlemskap i FARC-gerillan.

Rentvå hans namn

Hernan Quintero är ordförande för Föreningen Jaime Pardo Leal som samlar colombianer som flytt undan det smutsiga kriget och politiskt statsterrorism i Colombia. Han var på plats och tog emot sin kamrat Joaquin i natt.
– För oss är det en stor glädje att återigen ha ´Joaco´ hos oss. Mycker rörande och välkomsttårar, säger han i en kommentar och tillägger:
– Men nu börjar arbetet med att rentvätta Joaquins namn. Alla de medier som rakt av publicerade den colombianska åklagarens ihopdiktade anklagelser bör ta sitt ansvar och informera om vad den nya friande domen verkligen innebär, det vill säga, att Joaquin är frikänd på alla punkter. Samma anklagelser och tendensiösa skriverier om Föreningen Jaime Pardo Leal bör också korrigeras, understryker Quintero.
Riksdagsledamoten Jens Holm är av samma uppfattning men anser att den svenske utrikesministern bär ett ännu större ansvar för att Joaquin tvingades genomlida 39 månader i ett fängelse med 9000 fångar, avsett för mindre än hälften. Carl Bildt gav ordern till tjänstemännen på UD att behandla Joaquin Perez som ett ”konsulärt fall”.
 – Nu visar det sig att vi som har stöttat Joaquin har haft rätt redan från början. Rättegången var politiserad och farsartad redan från början mot Joaquin. Vad man (den colombiansk staten) var ute efter var att stänga ANNCOL, som den colombianska regeringen har upplevt som en stor vagel i ögat.
– Jag är djupt besviken över att vår utrikesminister ärligt talat inte har gjort ett skvatt och fört upp fallet på en högre nivå, för det är ett politiskt fall. Den colombianska regeringen har försökt att tysta sin kanske främsta kritiker, ANNCOL. Jag tycker det är så märkligt att en man som Carl Bildt, som har för vana att kommentera allt som händer runt om i världen har tigit som en mus då det har gällt juste det här fallet. Det visar att Carl Bildt är mer lojal med den colombianska regeringen och inte står upp för svenska medborgare.
Han kanske är mer intresserad av svenska investeringar i Colombia?
– Det är helt uppenbart att det är ekonomiska intressen som styr i bakgrunden.
Joaquin Perez är medlem i vänsterpartiet i Täby. Hälsas han välkommen nu efter tre år och tre månader i partiföreningen?
– Absolut! Vi välkomnar Joaquin som en vän och partimedlem. Vi ser fram emot att få lite extra eld nu under valrörelsen. Det finns arbetsuppgifter för alla. Även Joaquin, hälsar Jens Holm från en uteservering vid Adriatiska havet i Kroatien där Flamman når honom.
– Det känns mycket bra, säger ´Joaco´, när Flamman ringer upp honom på telefon bara några timmar efter frigivningen. Jo, domslutet från den första instansen har fallit. Det formella beslutet offentliggörs av domarna nästa onsdag, den 23 juli (dagen efter Flammans pressläggning).


ANNCOL 20 år

Perez är ansvarig för den snart 20 år gamla webbportalen ANNCOL, Nyhetsbyrån Nya Colombia, som han grundade 1995 tillsammans med Flammans Latinamerikareporter. Perez greps när han anlände till Venezuela den 21 april 2011 och deporterades den 25 april till Colombia. Venezuelas president Hugo Chavez fördes bakom ljuset av Colombias president Santos som hävdade att det fanns en internationell arresteringsorder på Perez för påstått medlemskap i FARC-gerillan, en anklagelse som i oktober 2012 låg till grund för domen på åtta års fängelse. Men efter att domen har studerats av domarna i Tribunalen i Bogota, har alla anklagelsepunkter fallit.

Skandaldom upphävs

I Colombia var Perez kommunalråd under två perioder för vänsteralliansen Union Patriotica, UP, i kommunen Corinto, en region som domineras av paezindianerna. Hans företrädare på kommunalrådsposten i Corinto var en av de sammanlagt fem tusen (5000) medlemmarna i UP som mördades 1986- 2000. Själv var Perez ständig mordhotad och hans dåvarande fru kidnappades. Efter den händelsen bestämde han sig för att lämna Colombia och anlände till Sverige 1994. Sedan år 2000 är han svensk medborgare.
Såväl jurister som journalister som bevakade rättegången mot Perez i oktober 2012 chockerades av domslutet som de ansåg var “riggat”. Perez och hans advokat Rodolfo Rios överklagade omedelbart domslutet från 2012 och den 23 juli kommer den friande domen att läsas. Men redan förra torsdagen beslutade de att omedelbart och villkorslöst försätta Perez på fri fot.

Fyra i en cell

– För mig har de tre åren och tre månaderna varit en formidabel erfarenhet. Inte så att jag skulle ha önskat tillbringa denna tid i fängelset, nej, nej, nej! Den här tiden har lärt mig att känna fängelselivets alla drama på alla nivåer. 140.000 människor lever i en obeskrivlig värld av misär och förnedring. Det sägs att fängelselivet förhärdar en människa, men i mitt fall har jag tvärtom blivit mer tvärtom inför den verklighet jag har levt under
Han menar också att den politiska övertygelsen är en kraft som övervinner alla de svåraste stunderna innanför murarna.
I den första cellen jag placerades i fanns det två sängar. Men vi var fyra fångar. Jag och en kamrat sov på golvet. Fängelserna är överfulla. Sammanlagt finns det tio tusen politiska fångar i Colombia.

Fem fångar på 3,6 m2

Redan i mars 2012 varnades det för den tidsinställda bomb som La Picotafängelset upplever med sina drygt 9.000 fångar. I TV-kanalen Noticias Uno uppgav reportern:
– Avdelningar som förfogar över 130 celler med måtten 1.80x2 kvadratmeter, där normalt en person lever anständigt, har för närvarande fem fångar.
Joaquin har flera gånger lyckats smuggla ut både text och bild på mycket sjuka fångar som publicerats av ANNCOL, ett par av dessa avled senare av enkla sjukdomar som inte kureras.
När Flamman ringer upp honom en andra gång efter frigivningen är det midnatt mellan fredag-lördag. Han har besökt svenska ambassaden där hans pass har kontrollerats och han har också träffat en rad representanter för de människorättsorganisationer som inte lät sig skrämmas eller av opportunistiska skäl inte ville ge sitt stöd till Perez under den här tiden.

Riskerar att mördas

Hans liv är i fara, menade flera personer som Flamman talade med i Bogota. Den högerextrema mäktiga gruppen kring Uribe och höga militärer vill se honom bakom galler. Men när han nu har frigivits löper han risken att mördas. Därför är det viktigt att Perez återvänder till Sverige så fort som möjligt, var budskapet.
Men Perez hann lämna Colombia innan farhågorna kunde verkställas. Vi hälsar honom välkommen tillbaka. Skam över Reportrar Utan Gränser, Svenska Journalistförbundet och alla andra journalistkollegor som mer gick på den colombianska statsterrorismens språkrör än att ha gett sitt stöd till en utsatt kollega som bestals på tre år och tre mpnader av sitt liv.
Dick Emanuelsson