onsdag 15 maj 2019

Colombia: USA:s politiska fiasko i skådeprocessen mot f.d. gerillaledaren Jesus Santrich

Jesus Santrich till höger. Till vänster Ivan Marquez, chefsförhandlare för FARC-gerillans delegation i Havanna men som sedan ett år befinner sig underjordiskt i Colombia, risken att bli utlämnad till USA av den historiskt sett förrädiska politiska eliten i Colombia var och är uppenbar. Santrich var så när på ett hår nära att bli utlämnad i vad som var en skådesprocess mot honom.




Colombia: USA:s politiska fiasko i skådeprocessen mot f.d. gerillaledaren Jesus Santrich

Fredsdomstolen [JEP] kräver att han friges omedelbart!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-05-15 / I morse offentliggjordes en politisk bomb som är ännu ett politiskt bakslag för den fascistiska colombianska högern som lovat att ”göra smulor av fredsavtalet” mellan FARC och regeringen Juan Manuel Santos. Men bakslaget är av ännu större dimension för de ”Politiska Korsriddarna i Vita Huset”. Gerillaledaren Jesus Santrich som dessa två krafter vill se utlämnad till USA ska stanna i Colombia och ”omedelbart friges”!

För så löd domslutet från JEP i morse. JEP är den juridiska instans, en slags fredsdomstol som är en del av Fredsavtalet mellan regeringen Juan Manuel Santos och Latinamerika äldsta gerillarörelse FARC-EP som slöts i november 2016.

Jesus Santrich greps den 9 april 2018 och anklagades för att ”konspirera” med målet att föra in tio ton kokain till USA. Han skulle dessutom ha gjort det EFTER att fredsavtalet hade skrivits under, en del av fredsavtalets juridiska artiklar för att inga brott efter det datumet i november 2016 ska kunna få amnesti.

Den blinde gerillaledaren

Jesus Santrich under fredsförhand-
lingarna i Havanna.
FOTO: DICK E.
En häpen folkopinion i Colombia och stora delar av Latinamerika och Karibien trodde inte sina öron. Santrich är blind och vid det påstådda tillfället när Santrich ska ha ”förhandlat” med påstådda utsända representanter från en av de mexikanska kartellerna, var han omgiven av den colombianska statens säkerhetspoliser DYGNET RUNT

Och att förhandla om leveranser av tio ton kokain, transportvägar, förbetalningar, personliga kontakter samt betalning för det vita pulvret låter sig knappast göras varken i huset i Bogota, under vakthållning 24 timmar om dygnet när ALLA som gick in i huset filmades av utplacerade kameror eller via telefon/annan kommunikation som ALLA var avlyssnade av det colombianska åklagarämbetets detektiver.

Dessutom vet Santrich med 30 års konspirativt arbete som erfarenhet och som ledare för den mest avlyssnade gerillan i Colombia att när det gäller att inleda och öppna kontakter finns det andra vägar.

Vägrade överlämna bevismaterial

Hur som helst ska alla anklagelser tas med fullt allvar. När Santrichs advokat krävde att få reda på vilka som var den colombianska åklagarens bevis för att gripa den man som deltog i fredsförhandlingarna i Havanna från första dag, vägrade åklagaren att överlämna dessa. När JEP, det vill säga Fredsdomstolen, som står över åklagarämbetet krävde få bevis överlämnade åklagaren Humberto Martinez, en inbiten politisk högerextremist med medlemsbok i det högerextrema partiet Cambio Radial (radikal förändring) ett par förvirrade ljudinspelningar som inte bevisade ett smack mot Santrich.

JEP krävde att få tillgång till de påstådda bevis som USA:s Justitiedepartement påstod sig förfoga över. Men departementet vägrade lämna ut DEA-agenternas uppgifter. När JEP förhörde en av dessa DEA-agenter kunde denne inte ge ett seriöst svar:

Med anledning av det edsbundna vittnesmålet från DEA-agenten kunde flera allvarliga irreguljära saker noteras. Vad gäller åklagarsidan bidrog inte denna med att vidarebefordra ansökan om den juridiska assistenten till den utländska myndigheten (USA) och hänvisade och rättfärdigade avsaknaden av denna juridiska assistens med att de samarbetande vittnena gjorde sina vittnesmål som privatpersoner, sa JEP:s talesman Jesús Angel Bobadilla.

I klartext handlar det om, att varken det colombianska åklagarämbetet eller USA:s Justitiedepartement hade ”varmt på fötterna”, det vill säga de saknade alla slags former av bevis för att tvinga Högsta Domstolen i Colombia att utfärda ett domslut om utlämnande av den före detta gerillaledaren Jesus Santrich, som i verkligheten heter Seuxis Paucias Hernández Solarte.

Internationella opinionen

Santrich å sin sida sa redan från början att anklagelserna om att exportera tio ton kokain från Colombia till USA var en grov, ”absurd och cynisk anklagelse av åklagare Nestor Humberto Martínez”, med målet att sätta in en dödlig spik i Fredsavtalet och deportera en gerillaledare som uttalat sig kritiskt mot hur regeringen och kongressen har agerat för att, till exempel, inte överlämna ett enda hektar jord till de nästan 10.000 demobiliserade gerillasoldaterna varav majoriteten kommer från Colombias bondeklass.

I vanliga fall är det ren rutin för Colombias HD att utlämna colombianer till USA. Men eftersom fallet Santrich fick stor offentlig och internationell uppmärksamhet där dessutom specialdomstolen JEP står över den colombianska statsterrorismens institutioner, blev det en svårare nöt att knäcka.

Jesus Santrich, juli 2012 med den svenske reportern. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Träffade Santrich i djungeln 2012

Jesus Santrich intervjuade vi i slutet av juli 2012 i hans gerillaläger i den colombianska djungeln. Han var full av optimism trots att de militära konfrontationerna mellan gerillan och militären hade intensifierats sedan den legendariske grundaren av Farc, Manuel Marulanda, hade avlidit i en hjärtattack i mars 2008.

Vad vi då inte visste, och som Santrich inte nämnde med ett ord, var det faktum att det bara återstod några månader INNAN fredsförhandlingarna i Havanna skulle inledas med den dåvarande president Santos´ representanter. Det kom att dröja fyra års hårda förhandlingar innan fredsavtalet kunde skrivas under av bägge parter.

Santrichs ständige kamrat, Ivan Marquez, chefsförhandlare för gerillans förhandlingsdelegation har gått under jorden och få räknar med att han ska anlända till Bogota med risken att han också dras in i en juridisk skådeprocess som innebär att han också riskerar att utlämnas till USA.

Alvaro Uribe, som är en svuren fiende till fredsavtalet har svårt att dölja sitt öppna hat mot den gerillaledare som fick flest röster när den forna gerillan samlades till sin ”10:e kongress” 2017 och valdes in i den 110 personer starka nationella ledningen för det nu civila partiet Farc.


Video: intervju med Jesus Santrich i djungeln i juli 2012:


112 mördade gerillasoldater

Partiet har också drabbats av ett `smutsigt krig´ utan motstycke där den statliga terrorismens olika aktörer har bragt livet om 112 före detta gerillasoldater, många av dessa nyblivna pappor eller mammor. Den 12 och 14 maj mördades de senaste Farcmedlemmarna och de läggs till en makaber lista på 600 civila och folkliga ledare som skjutits ihjäl av statsterrorismens utsända sedan november 2016.

Inte alla gerillasoldater i Farc anslöt sig till fredsavtalet och många som hade anslutit sig återvände in i djungeln eller upp i en av Andernas tre bergskedjor. I dag hävdar den militära underrättelsetjänsten att cirka 1500-2000 enheter ur FARC-gerillan befinner sig under vapen och tendensen är att antalet ökar starkt. Samma underrättelsetjänst påstår också att en ny allians mellan ELN-gerillan och FARC-gerillan har upprättats och att de bägge gerillorna opererar gemensamt i flera av Colombias 32 län.

Den colombianska Justitiekanslern (el Procurador) överklagade JEP-domstolens beslut och har sex dagar på sig att lämna in en överklagan av domslutet i morse.

Video: den första intervjun med Ivan Marquez vid inledningen av fredsförhandlingarna i november 2012, i Havanna.
https://youtu.be/Jll10my1yxs