tisdag 15 december 2020

COLOMBIA REGISTRERAR den 84:e MASSAKERN I ÅR!

 

Barn vid sin skola i by Los Remedios i kommunen Albania, länet Guajira där tre wayuuindianer massakrerades igår, den 14 december. Världens största kolgruva i dagbrott, El Cerrejon har fördrivit tusentals wayuuindianer från sina byar för att komma över regionens vattenkällor. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON HUEZO.



COLOMBIA REGISTRERAR den 84:e MASSAKERN I ÅR!

Människorättsledare utsatt för mordattentat medan en ny massaker utförd mot ursprungsbefolkningen Wayuu i länet Guajira. Den sionistiska militarismen expanderar i Colombia och den f.d. paramilitära ledaren Salvatore Mancuso lägger korten på bordet och säger att armén och polisen gav dödsskvadronerna uppdrag att mörda och massakrera oppositionen.

Men varken FN, OAS, USA eller EU lyfter på ögonlocken!

RUBIEL VARGAS, sekreterare för Colombias Permanenta Människorättskommitté, CPDH, utsattes för tre dagar sedan för ett attentat där hans livvakt skottskadades svårt. CPDH har varit skoningslös i sin kritik mot den hur den statliga terrorismen i Colombia varje dag kräver nya offer, nu också mot människorättsorganisationernas ledare.

Sedan årets början har 84 massakrer och nästan 300 mord på sociala ledare verkställts. I stället för att minska har terrorn mot den colombianska folkrörelsen och den politiska oppositionen ökat efter att fredsavtalet undertecknades för fyra år sedan.

Wayúundianer mördade

Och i länet Guajira, gränsland med Venezuela vid den karibiska kusten i norra Colombia mördades igår tre wayuuindianer av okända i en by i staden Albania. FELICIANO VALENCIA från en av landets ursprungsbefolkningar och senator i den colombianska kongressen informerade om den nya massakern:

– Massakern ägde rum i byn Alaca, i kommunen Albania, [i länet] La Guajira. De tre tillhörde Wayuufolket, uppgav Valencia.

Den Nationella Kommissionen för Ursprungsbefolkningarnas Territorium i Colombia uppgav i ett pressmeddelande att ”våldet verkar inte ha någon ände i våra territorier”.

 

FÖR TVÅ ÅR SEDAN GJORDE vi ett reportage på Wayuuområdet just i kommunen Albania, där världens största kolgruva i dagbrott, El Cerrejon, med stöd av Staten och Militären systematiskt har fördrivit tusentals wayuuindianer samt den svarta befolkningen från sina historiska områden i denna del av Guajira. El Cerrejon har ödelagt wayuufolkets vattenkällor och förpassat tusentals av dem till ett liv i misär.

(Läs: ”Gruv- och Energilokomotivets” offer och motståndare i Colombia
https://colombiaidag.blogspot.com/2017_11_17_archive.html#6905709595688345573)

(Trettioåtta (38) barn i colombianska länet Guajira dog av undernäring medan president Duque pratade i FN om ”Venezuelas humanitära kris”: https://colombiaidag.blogspot.com/2018_09_25_archive.html#635439603671991765)

 

Carmen Sierra, 57, och wayuufamiljens överhuvud. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON



”Militär och polis gav order om massaker och mord”

SALVATORE MANCUSO var de paramilitära dödsskvadronernas högste ledare efter att hans företrädare, CARLOS CASTAÑO försvann 16 april 2004 under mystiska omständigheter. Hela ledargarnityret utlämnades senare till USA i ett försök från den före detta presidenten Alvaro Uribe att göra sig av med Mancuso&Co och på så sätt förhindra att Uribes ansvar bakom dessa dödsskvadroner skulle komma till offentlighetens kännedom. Människorättsorganisationer och den politiska oppositionen har sedan flera år pekat ut Uribe som ”Paramilitärens Gudfader”.

Mancuso har kommit att bli en vagel i ögat på Uribe och de prominenta delarna av den colombianska oligarkin som använt dessa psykopatiska mördare för att fysiskt eliminera den politiska och sociala oppositionen i Colombia och på så sätt säkerhetsställa sina ekonomiska och politiska privilegier. Men efter att Mancuso hade avtjänat sitt straff i USA och frigivits har han lagt allt fler pusselbitar på bordet om VEM som i verkligheten står bakom den statliga terrorismen i Colombia.

– “Försvinnandena” var en av de händelser som mestadels utvidgades och genomfördes på begäran av den colombianska Staten som av de militära- och polisiära styrkorna. Motivet var att mord och dödsfallen inte skulle räknas och därmed registreras som statistik (på de nämnda styrkorna) i regionen, sa Mancuso (2).

Han uppgav också att de brott som begåtts under hans befäl initierades av staten som ytterst var direkt ansvarig för de bestialiska morden och massakrerna. I länet Norra Santander byggde paramilitärerna ugnar i tysk nazistisk stil under Hitlerfascismens dagar där hundratals offer kremerades. ”På så sätt slapp vi att fylla floderna med liken och offren”, sa en annan paramilitär ledare när de makabra händelserna uppdagades för några år sedan.

Vicepresidenten ville ha paramilitär i Bogota

Mancuso erkände också att den förre vicepresidenten under Alvaro Uribe, numera Colombias ambassadör i Washington, Francisco Santos, tillsammans med andra ur den hemliga politiska polisen DAS, så som José Miguel Narváez och Uribes politiska högra hand under sin tid som guvernör i länet Antioquia, Pedro Juan Moreno hade mycket nära band med AUC. Mancuso har tidigare sagt att Santos uppmanade Mancuso att bilda en ”Ny paramilitär Front i Bogotalänet Cundinamarca” för att stå emot FARC-gerillans olika fronter i länet.

Han antyder också att de nämnda samt andra inflytelserika personer i Colombia har försökt tysta den förre AUC-ledaren:

– De har gjort allt för att skrämma mig, såsom tortyr, hot, rättslig förföljelse via skådeprocesser. Alla har försökt tysta mig när jag i detalj har berättat om förhållandet mellan staten och AUC. Men hela Colombia vet redan vad som hände med mig. Och för att tysta mig utlämnades jag (till USA).




Israelisk militär tränar colombianska kollegor, bägge utpekade för massakrer!

Den israelska militarismen fortsätter att expandera i världen. Nya förbindelser med den medeltida kungamakten Marocko och Gulfstater upprättas, allt under vägledning av USA.

Nu intensifierar den sionistiska folkmördarstaten sina traditioner och förbindelser med den colombianska krigsmakten och andra repressiva stater i Latinamerika, bland dem Honduras och Guatemala.

I september i år reste officerare från Israels försvarsmakt (IDF) till Colombia, en av Israels viktigaste allierade i regionen, för att fortbilda specialstyrkorna i den colombianska armén. Träningsprogrammet genomfördes på arméns krigshögskola i Tolemaida. Utbildningen bestod i "antiterroristteknik" och andra ”specialiteter” som den israeliska ockupationsmakten är expert på i sitt folkmord av det palestinska folket.

Träningen leddes av brigadgeneral Dan Goldfus, befälhavare för Nahal-brigaden och chef för den israeliska arméns infanteri- och fallskärmskår. Det är det andra mötet som han deltar under 2020. Det första ägde rum i februari i år.

 

DEN ISRAELISKA ARMÉNS NAHALBRIGAD har deltagit i olika krig mot den arabiska befolkningen och ockupationen av Palestina under de senaste 60 åren, där brott mot mänskliga rättigheter och brott mot civilbefolkningen har begåtts, skriver det colombianska kommunistpartiets portal i en initierad artikel om träningsprogrammet. Denna brigad deltar dessutom aktivt i den dagliga terrorn av den palestinska befolkningen, där också barn blir offer.

Den colombianska arméns Gemensamma Specialoperationskommando, som skapades 2007 under regeringen Alvaro Uribe har också en diger meritlista över bestialiska brott mot de mänskliga rättigheterna på civilbefolkningen. Detta armékommando bombade nyligen ett läger där minst åtta minderåriga befann sig.

”På detta sätt är den israeliska militarismens närvaro i Colombia inte bara skadlig för det palestinska folket. Israel exporterar sina metoder för krig, förtryck och tortyr som de använder mot den palestinska befolkningen”, summerar journalisten Virginia Bolten (3).