torsdag 30 april 2020

COLOMBIA: 309 av 1738 fångar i ETT fängelse är smittade av Covid-19! Även väktare och kökspersonal är smittade

Vad hjälper det att desinfektera byggnader när 309 fångar, väktare och kökspersonal är smittade och hotar att skapa en mänsklig tragedi i massomfattning bland de närmare 1800 fångarna?




COLOMBIA: 309 av 1738 fångar i ETT fängelse är smittade av Covid-19! Även väktare och kökspersonal är smittade

TEGUCIGALPA / 2020-04-30 / DICK EMANUELSSON / Nästan en femtedel av fångarna i staden Villavicencios fängelse är smittade av Covid-19. För tre veckor sedan upptäcktes de första fallen då två av fångarna avled. Nu skördar viruset nya offer, och det i en massomfattning.

När fångarna i Colombias största fängelse, La Modelo i Bogota protesterade och krävde säkerhetsåtgärder i fängelset för en månad sedan möttes de av maskingevärseld varvid 23 fångar dödades och 83 skottskadades. Fångarna krävde i ett omfattade program två dagar innan massakern bland annat att vakt- och annan personal skulle undersökas och befinna sig i karantän i fängelset och inte passera ut- och in i fängelset och hemmet med tanke på smittofaran ute i det colombianska samhället.

Nu bekräftas det från fängelset i Villavicencio att både väktare som kökspersonal är smittade och förmodligen har fört in smittan innanför murarna där det nu utgör en dödlig fara för de närmare 1800 fångarna varav 309 r smittade med Covid-19.

Vad hade rubrikerna och kommentarerna blivit om bilden hade varit tagen i Nicaragua, Kuba eller Venezuela? Men det här är El Savador som i likhet med Colombia styrs av två presidenter som är totalt underordnade Vita Husets politik. President Nayib Bukele beordrar kollektiv bestraffning i form av att dödsfienderna i Maras Salvatrucha och Barrio 18 nu blandas i samma celler samt att de isoleras 24 timmar utan tillgång till en enda minut av frisk luft eller sol i ett land och stad, San Salvador där temperaturen just nu ligger mellan 35-40 grader. Kanske Bukele borde bli ett fall för landets psykologer?



I VECKAN PUBLICERADES DE skakande bilderna från ett högriskfängelse i El Salvador där hundratals fångar enbart iförda kalsonger & kortbyxor tvingades in i en inomhusarena i fängelset där de packades samman som sillar på golvet. Det var president Naiyb Bukeles kollektiva bestraffning, likt en nazistisk lägerkommendant under andra världskriget för att ett antal salvadoraner hade mördats UTANFÖR fängelsemurarna. Enligt Bukele hade morden beordrats av ledare för de två kriminella Marasgängen som sitter fängslade.

Registreringen av 309 fångar med Covid-19 i fängelset i den colombianska länshuvudstaden Villavicencio, i länet Meta, visar hur snabbt viruset smittar och den tragedi som är under uppsegling. Detta fängelse har en överbeläggning med hela 100 procent, det vill säga att det är byggt för att inhysa 869 fångar och inte 1.738. I Colombia är 124.000 personer fängslade enligt det colombianska Kriminalvårdssystemet Inpec. Överbeläggningen är 53 procent.


ENLIGT LÄNSGUVERNÖREN Juan Guillermo Zuluaga, som citeras av den latinamerikanska tevekanalen Telesur är situationen ”mycket allvarlig”. Han begär mer stöd från Justitiedepartementet och Inpec (Instituto Nacional Penitenciario y Carcelario).

– Jag är inte överens om att släppa ut brottslingar. Jag har erbjudit Inpec att ansvara för 140 fångar. Men att villkoret är att dessa inte är diagnosticerade med coronaviruset.

Han uppgav också till veckomagasinet Semana att inga läkare vill arbeta på fängelset efter att det förvandlats till en farlig smittokälla av Covud-19.

Under tiden befinner sig fångarna i en hungerstrejk i protest mot de vidriga förhållandena i detta fängelse i ett län där temperaturen ligger kring 30 grader Celsius.