söndag 29 maj 2022

PRESIDENTVAL COLOMBIA: Kommer högern låta Petro vinna?

 

Gustavo Petro och hans kandidat till vicepresidentposten, Francia Marquez.


PRESIDENTVAL COLOMBIA:

Kommer högern låta Petro vinna?

Av Dick Emanuelsson

Presidentkandidaten Möjligheterna är större än någonsin att Colombia för första gången i republikens historia kan få en president från vänstern och gerillan. Det innebär ytterligare en förstärkning av de demokratiska krafterna i Latinamerika.GUSTAVO PETRO samlar massmöten och leder alla opinionsundersökningar. Men tillåter den mäktiga härskande oligarkklassen att han intar presidentpalatset? Och vad innebär en progressiv seger för USA:s hittillsvarande gendarm i Sydamerika?

Vi har intervjuat JAIME CAYCEDO, generalsekreterare I Colombianska kommunistiska partiet, PCC.

 

1.      Publicerad i något kortare format i Proletären, Sveriges enda vänstertidning:
https://proletaren.se/artikel/kommer-hogern-lata-petro-vinna

2.      Exklusiv intervju-video, med JAIME CAYCEDO, generalsekreterare I Colombianska kommunistiska partiet, PCC (på spanska):
https://youtu.be/PB6EFRjgGJ8

3.      Läs mer om Colombia:
STULET BARN. Kidnappad av säkerhetsagenter i Colombia, Adopterad till Sverige av Adoptionscentrum: https://colombiaidag.blogspot.com/2022_05_16_archive.html#3869578094983526885

4.      Versión en español: UNASE (hoy GAULA) secuestró un bebé. El Instituto Colombiano Familiar Bienestar ¡lo vendió a Suecia!
https://colomdick.blogspot.com/2022/05/carlos-alberto-tuvo-meses-cuando-fue.html

 

 

JAIME CAYCEDO, ordförande i det Colombianska kommunistiska partiet, PCC.

2022-05-25 / På söndag går drygt 40 miljoner colombianer till val för att välja president. De senaste opinionsundersökningarna ger vänsterkandidaten Gustavo Petro och hans kandidat till posten som vicepresident, Francia Marquez hela 48 procent mot hans närmaste konkurrenter Rodolfo Hernandez och Federico Gutierrez (Fico) som får cirka 21 procent vardera.

När jag för Proletärens räkning intervjuar det colombianska kommunistpartiets generalsekreterare JAIME CAYCEDO några dagar innan valet, har favoriten Gustavo Petro genomfört sitt näst sista valmöten i städerna Cali och Medellin. Inför tiotusentals åhörare varnade Petro för att den politiska högern står i begrepp att genomföra en mer eller mindre statskupp mot valets genomförande den 29 maj. De vägrar ge upp 202 års högerstyre.

Caycedo instämmer:

– Det primitiva colombianska valsystemet enligt sin metodologi och form är intakt enligt metoden att räkna röster med möjlighet att genomföra ett direkt valfusk. Det finns ingen internationell auditör (granskning) som det Nationella Valrådet (CNE) hade krävt och finansierat. Den tyska firman som hade anlitats uppgav tio dagar INNAN valet att de inte kunde verkställa denna granskning. Det finns alltså ingen oberoende kontroll, övervakning och räkning av valet varför ALLA aktivister måste delta i övervakning, valkontroll och rösträkning för att försvara rösterna den 29 maj.

Men där stannar inte försöken att sabotera valresultatet. I dagarna uppgav en medlem i ett av de 106,000 valdistrikten att la Registraduría, Colombias motsvarighet till RSV att i de valdistrikt där Gustavo Petros valallians ”Pacto Historico” hade många röster vid kongressvalet den 13 mars, ska antalet röstande vid varje urna öka från 300 till 800 röstande, ”en rent fysisk omöjlighet”, sa mannen från bananregionen Urabá, där vänstern, och i synnerhet kommunistpartiet har ett stort stöd.


Val till Colombias kongress. FOTO: DICK EMANUELSSON


VALET DEN 13 MARS föregicks av massiva manövrar av valfusk. Av de totalt 106,000 valurnorna som var utplacerade i de 32 länen fanns, vid den första öppna rösträkningen inte en enda valsedel i 29,240 valurnor/röstprotokoll som hade ”Pacto Historico” ikryssat. Ett annat vanligt ”fenomen” var att tre högerextrema partier, allierade med den förre presidenten Alvaro Uribe hade fått sina röster dubblerade. I andra valprotokoll hade ”Pakten” fått 28 röster men registrerades bara med en (1).

Vänsteralternativet blev kongressvalets segrare, även om det inte fick egen majoritet. Bara vittnena från dessa valurnor gjorde att närmare en halv miljon röster ”återerövrades” från Bluffmaskinen som Registraturen utgör. Uribelägret blev ursinnigt, eftersom det förlorade kongressledamöter i senaten och kammaren och krävde att en omräkning skulle genomföras vilket fick ett godkännande av ordföranden för Registraturen.

Caycedo tillägger:

– Den extrema högern inledde redan efter valet den 13 mars ett sabotage genom att försöka få valresultatet underkänt. Nu vill den att den högste chefen för valorganisatören, en avskyvärd person som dessutom är en högerns och Uribe-lägrets man, ska avgå. Målet är, inför faktumet att Petro är en klar favorit i valet, att fragmentera valorganisationen, skapa kaos och förvirring som omöjliggör ett genomförande av valet där folket kommer att försvara varje avlagd röst på Petro.


CAYCEDO NÄMNER OCKSÅ att högern kan komma att utlösa en ny ”Paro Armado”, det vill säga en väpnad paralysering av Colombia via ”El Clan del Golfo”, en mäktig paramilitär kokakartell med förbindelser till armé och polis.

– Så skedde den 5 maj och den pågick under en vecka. Den paralyserade stora delar av landet där ett par hundra bussar och fordon antändes och människor hotades och mördades. En liknande aktion kan komma att genomföras dagarna innan valet.

I övrigt är det en “normal” valprocess i Colombia med ett hundratal kandidater, sociala- och folkliga ledare eller demobiliserade gerillasoldater från FARC-EP som har mördats sedan årsskiftet. Gustavo Petro har beskjutits när han anlände till länet Armenia och tvingades ställa in efter öppet mordhot från en paramilitär organisation. Enligt Människorättsombudsmannen Carlos Camargo är det mer eller mindre omöjligt att genomföra en valkampanj värd namnet i 290 av Colombias drygt 1,000 kommuner. Där opererar den fascistiska högerns paramilitärer i allians med armé och polis, vilket ombudsmannen dock inte nämner.


"Kampen fortsätter tills (HAN) faller"! vilket betyder den politiska mäktiga kraft som den colombianska extremhögern representerar och som illustreras av den förre presidenten Alvaro Uribe.



HUR SER ANNARS SITUATIONEN ut för möjligheterna att besegra högerns liberaler och konservativa den 29:e maj?

– Gustavo Petro samlar stora massor av folk, i synnerhet unga människor. Där finns också delar av ursprungsbefolkningarna, och kandidaten till videpresidentposten, Francia Marquez, från den svarta befolkningen är ett bevis på hur Petro har vunnit stor sympati.

– ”Pacto Historico” består av många människor, rörelser och inte så mycket traditionella partier. Visst, där ingår kommunistpartiet, vänsteralliansen Union Patriotica (UP) och flera andra. Där återfinns också en stor del av de viktigaste fackförbunden i landet som oljearbetarna och lärarkåren, en stor del av den största landsorganisationen CUT, understryker Caycedo.


DEN 28 april 2021 exploderade fortsättningen på den Nationella Protestdagen som hade utlysts den 21 november 2019 men som avbröts av pandemin. Under två månader förra året paralyserade massmobiliseringen Colombia när miljoner intog gator, torg och landsvägar.

– I medierna koncentrerades uppmärksamheten på städerna. Men protesterna ägde framför allt rum på landsbygden och i städer som Bogota och Cali, tillägger kommunistpartiets ordförande.




De enorma protesterna, som möttes av en oerhörd repression där ett 80-tal colombianer sköts ihjäl av den militariserade kravallpolisen och flera tusen skadades utgjorde samtidigt ett kvalitativt språng i politiskt medvetande hos ett folk och samhällssektorer som aldrig deltagit vid en barrikad men som plötsligt fanns där, dag som natt.

Caycedo menar att det finns ingen direkt automatik att dessa protesterande miljoner ska lägga sin röst i valet på söndag eftersom valdeltagandet historiskt sett aldrig har varit högre än 45-55 procent. Folket har aldrig haft förtroende för ”Colombias version av demokrati”.

– Vad som har skapats är en bred Demokratisk Pakt och valfront som samlar breda rörelser med en klar antifascistisk, antioligarkisk och antineoliberal karaktär som till stora delar sammanfaller med den programmatiska delen av Pacto Historico.


"Pappa, jag har anslutit mig till demonstrationen och `vandalerna´ som du anser borde mördas"! är det makabra budskapet som denna unga kvinna framför under de två månaderna av generalstrejk i Colombia 2021.


HUR KOMMER USA, som har sju militärbaser och en flora av olika underrättelsetjänster av olika slag som opererar i Colombia och som står över en demokratisk kontroll, att reagera vid en seger för Petro?

– Colombia är full av olika USA-agenturer. Där finns den direkta militära närvaron av en Specialbrigad. De blandar sig i med olika förevändningar. Den centrala frågan är; hur kommer detta att regleras av en ny regering? Vi vet ju att USA ser på Colombia som en geostrategisk fråga, som sin egen gendarm. Valresultatet kan komma att få politiska följder för resten av Sydamerika med en förhoppning av att USA kommer att förändra sin attityd i förhållande till andra länder på kontinenten, säger Caycedo som dock inte är särskilt optimistisk.

 

I COLOMBIA UPPGÅR de väpnade styrkorna, i vilken den Nationella Polisen inkluderas till skillnad från andra länder där polisen står under inrikesministeriets kontroll, till över en halv miljon män och kvinnor under vapen. Hittills har de haft en repressiv karaktär, baserad på Pentagons Manual om ”Den Nationella Säkerhetsdoktrinen”. I den är den ”Interna fienden” huvudmålet att bekämpa. I klartext den politiska oppositionen och naturligtvis gerillan, framför en extern utländsk fiende.

För Caycedo och Colombias kommunister, som utgör kärnan i vänsteralliansen Union Patriotica, UP, har det betytt att man under de senaste 35 åren har begravt över 6,000 av partiets främsta politiska kadrer i vad som den Interamerikanska Domstolen för Mänskliga Rättigheter i en dom slog fast att det handlade om ett ”politiskt folkmord” (genocidio político) mot UP, ett unikt domslut i världen.


Jaime Caycedo, kommunistpartiets ordförande i Colombia.



– Det är en ytterst känslig fråga. Det handlar om att bryta karaktären på de väpnade styrkorna. Konceptet om ”den Interna Fienden” har mycket med våldet att göra som i grunden handlar om ”försvaret av det colombianska storkapitalets intressen” och inte försvaret av människorna. Här bör det slås fast, åtminstone i vad som slogs fast i texten från Fredsavtalet mellan Staten och FARC-EP i november 2016 att skapa en politik som garanterar den personliga säkerheten, rätten att utöva de politiska rättigheterna, såväl för de civila folkliga ledarna som de demobiliserade gerillasoldaterna.

– Nyckeln till framgång i detta avseende hänger mycket på förhållandet mellan armén och de paramilitära styrkorna. Löser man inte upp detta förhållande, hotar det varje form av demokratisk utveckling och framgång i Colombia. Det är en förstahandsfråga för Petro att ta i itu med.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa-Honduras

[1] Gustavo Petro mantiene ventaja en sondeos electorales de Colombia
https://www.telesurtv.net/news/gustavo-petro-mantiene-ventaja-sondeos-electorales-colombia--20220521-0001.html