måndag 13 april 2020

Den fängslade SIMON TRINIDAD, en farlig person? som Facebook måste censurera!

Här är meddelandet som FB skickade efter midnatt den 13 april, 2020.
På ilden syns Simon Trinidad med sin livskamrat och mor till deras gemensamma dotter, Lucero Palmera. Lucero och dottern dödades när det gerillaläger som dottern hade anlänt till kvällen innan från Ecuador, bombades av armén i september 2010. För Simon, som avtjänar ett 60-års fängelsestraff i USA, var det ett hårt slag.




SIMON TRINIDAD, en farlig person? som Facebook censurerar!

JAG HAR BLIVIT BLOCKERAD i mitt Facebookkonto under 30 dagar för publicering av en video samt kort text på 500 tecken om SIMON TRINIDAD, fängslad och dömd till 60 års fängelse i USA. Facebooks motivering är att det handlar om en person som av FB:s allmänna regler betraktas som ”en farlig person”.

  1. Videon innehåller varken våldsscener eller naket utan fotografier i ett kollage av personen SIMON TRINIDAD, vars riktiga namn är Ricardo Palmera, tidigare banktjänsteman men som anslöt sig till gerillan för att rädda sitt liv. 
  2. Bland annat finns det fotografier när en kombinerad delegation av representanter från Farc, regeringen Andres Pastrana och höga ledamöter av Colombias Industriförbund anlände till Europa i början av år 2000. Där hade de samtal med höga regeringstjänstemän från Norge, Sverige, Spanien, Schweiz och till och med Vatikanen för att hitta en formel för hur de pågående fredsförhandlingarna i Colombia skulle fördjupas för att freden skulle kunna konsolideras i Colombia. 
  3. SIMON TRINIDAD deltog från gerillans sida i fredsförhandlingarna mellan FARC och regeringen Andres Pastrana i San Vicente de Caguan, södra Colombia mellan 1999-februari 2002 och deltog i delegationen i Europa. 
  4. Simon Trinidad hade tillhört den civila parlamentariska och lagliga vänsterfronten UNION PATRIOTICA (UP), ständigt mordhotad av paramilitären och armén. Den Interamerikanska Domstolen konstaterade i ett domslut att morden på de 5.000 ledande medlemmarna i UP, två presidentkandidater, ett tiotal parlamentsledamöter och ett 30-tal borgmästare var ett politiskt och fysiskt utrotningsprojekt med förgreningar till den colombianska staten. Ricardo Palmera var ett av denna statsterrorisms mål. Därför anslöt han sig till FARC-gerillan för att rädda sitt liv. 
  5. Han greps i slutet av 2004 i Ecuadors huvudstad Quito då han hade uppdraget av FARC:s ledning att ta kontakt med FN:s generalsekreterare Kofi Annans specialombud för konflikten i Colombia. Motivet var att gerillan ville överlämna sina krigsfångar till FN och Internationella Röda Korset, krigsfångar som gerillan hade vid tillfället. 
  6. Trinidad utlämnades till USA den 31 december 2004 av president Alvaro Uribe och anklagades för att vara delaktig i nedskjutningen av ett plan med tre CIA-agenter i februari 2003, en händelse som han inte hade ett dugg med att göra eftersom han inte tillhörde den högsta ledningen för Farc, El Secretariado och inte heller befann sig vid platsen för nedskjutningen. 
  7. Han anklagades också för att ha smugglat fem kilo kokain, en vanlig rutinär anklagelse i USA när en colombian ska deporteras till USA. Men domstolen i USA fann inga bevis varför denna anklagelse föll. Men han dömdes för delaktighet som tillhörande ledningen för sin organisation (vilket är en lögn) för nedskjutningen av planet med de tre CIA-agenterna till 60 års fängelse. Han har avverkat 15 år. 
  8. I september 2010 bombades det gerillaläger som hans fru, Lucero Palmera befann sig i. Deras gemensamma dotter, 18 år, hade kommit till lägret kvällen innan och hon och Lucero Palmera dödades av bomberna den natten tillsammans med ett 30-tal gerillasoldater. För Simon Trinidad, fängslad i USA var detta en ytterligare personlig tragedi. 
  9. SIMON TRINIDAD är medlem av samma FARC-gerilla som i november 2016 undertecknade ett fredsavtal med den colombianska regeringen, ledd av president Juan Manuel Santos. FARC ombildades till ett civilt parti med parlamentarisk representation i Colombias kongress under två mandatperioder; fem ledamöter i senaten och fem i representanthuset. 
  10. Hur kan en video för en person som tillhör en organisation/parti som i dag har parlamentarisk representation vara ”en farlig person”? Det är en fullständig absurd och grotesk slutsats. 
  11. Facebook och de sociala nätverken har tusentals texter, fotografier och videofilmer med Simon Trinidad och som beskriver den väpnade sociala konflikten i Colombia, en historisk realitet som man inte bara kan säga att ”den är farlig och därmed censurerar vi allt”!!! 

Jag är reporter i Latinamerika sedan år 2000 och har på plats bevakat Colombia och den väpnade konflikten sedan 1980 då jag anlände till Colombia för första gången. Dessutom bodde och lede jag i landet mellan 2000-2005 som ackrediterad reporter i presidentpalatset.

Med all respekt för Facebooks beslut anser jag att det är helt felaktigt varför jag uppmanar er att upphäva detsamma.

Tegucigalpa 2020-04-13
Dick Emanuelsson

Video om Simon Trinidad:

Nedan ett utdrag från FB:s Communityregler:

DEL I.
Våld och kriminellt beteende

2. Farliga individer och organisationer
Vi vill förhindra och motverka att personer förorsakar skada i samhället. Därför tillåter vi inte att organisationer eller enskilda individer som förespråkar våld eller utövar våld är närvarande på Facebook. Det omfattar organisationer eller individer inblandade i följande:

Terrorism
Organiserat hat
Massmord (inklusive försök) eller flera mord
Människohandel
Organiserat våld eller kriminell aktivitet

Vi tar även bort innehåll som uttrycker stöd för eller hyllar grupper, ledare eller individer som är inblandade i dessa aktiviteter. Läs mer om vårt arbete mot terrorism online här.