måndag 1 juni 2020

COLOMBIA och morden på f.d. gerillasoldater: ”I djungeln dog vi åtminstone med geväret i hand

Två bilder från två tidsepoker; fred och krig. Sandra, till vänster, från wayuufolket i länet Guajira vid den karibiska kusten i norr var gerillasoldat i FARC och skrev under fredsavtalet och tillsammans med Albeiro, hennes livskamrat från Arahuacofolket i Sierra Nevada. De började planera för en framtid med barn, och fick Albert, 22 dagar när vi träffade dem i Guajira 2017. "Om de saboterar freden tvekar jag inte att återigen greppa geväret", var hennes sista ord innan vi skiljdes. På den högra bilden, januari 1999, gerillakvinnan Marlene i FARC:s Södra Gerillablock i länet Putumayo vid gränsen mot Ecuador, 25 år och erfaren gerillakvinna. "Sanningen är att vi levde bättre i djungeln", säger den demobiliserade gerillakvinnan Diana i nedanstående text. FOTON: DICK EMANUELSSON.




COLOMBIA och morden på f.d. gerillasoldater:
”I djungeln dog vi åtminstone med geväret i hand. Här skjuts vi som om vi vore hundar”!
”Vad vi skrev under verkar mer vara vår egen dödsdom och inte freden”!

Det säger en kvinnlig gerillasoldat, `Diana´, i samtal med en av hennes före detta stridskamrater, Martin Cruz, i gerillan alias `Rubin Morro´.

Två fraser som sammanfattar den brutala råa situationen och känslostämningen bland de 14.000 demobiliserade gerillasoldaterna från den äldsta colombianska gerillarörelsen FARC-EP. Närmare två hundra av dessa har mördats sedan fredsavtalet skrevs under i november 2016, som Diana säger, ”som om de vore rabiessmittade hundar”!


MEN DET HANDLAR INTE bara om det fysiska hotet. Diana säger i samtalet till Morro att överlevnadssituationen är dramatisk och prekär.

– Här sitter vi, min lilla dotter Laura och jag. Du vet ju att min livskamrat mördades under fredsprocessen, vilket inte kriget inte lyckades med. Det hade varit en större ära att dö i kriget för en rättvis sak.

– Allt verkar tyda på, Morro, att vad vi skrev under var ett avtal för DÖD och inte FRED! Det har mördat 197 kamrater. Det är hemskt.

– Jag har inget arbete. Dottern och jag överlever knappt på ”månadsbidraget” (ett bidrag som utgör 90 procent av minimilönen som staten betalar de demobiliserade gerillasoldaterna och som gäller året ut). Vi lever inneboende i ett rum med tio andra familjer som grannar i huset. Tjugo personer delar på två toaletter som vi står i kö för att använda. Du kan själv tänka dig hur vi 20 ska dela på köket! Vi har gjort upp en kölista för att kunna laga maten.

– Sanningen är att vi levde bättre i djungeln. I FARC fick vi lära oss att arbeta. Därför kräver vi jord & mark för att bruka och verkställa våra produktiva projekt. Vi vill inte ha några allmosor.


DIANA ÄR RUTAN TVEKAN djupt resignerad, som de flesta av de vanliga f.d. gerillasoldaterna. Majoriteten av gerillasoldaterna kommer från bondeklassen och det naturliga hade, som de också krävde, att de skulle återgå att bruka jorden. Men regimen favoriserar storgods- och landägare och gruvföretag. Därmed bäddar de för en farlig situation, för enligt den militära underrättelsetjänsten har närmare 5.000 demobiliserade gerillasoldater återvänt till den väpnade kampen. Morden och den ekonomiska situationen är de avgörande orsakerna.

Diana:

– Föreställ dig, kamrat, att ibland tänker jag att vi kommer att få utstå samma politiska fysiska utrotning som Unión Patriótica (UP). I kriget, Morro, dog vi åtminstone med geväret i hand men här dödas vi som om vi vore hundar!

– Jag tror att de lurade oss för att därefter mörda oss, som de (den colombianska militaristiska oligarkin, reds anm.) alltid har gjort. De har utrotat 200 av våra partikamrater!

MARGARITA före och efter fredsavtalet, november 2016. Hade hon skaffat barn till världen om hon hade vetat hur framtiden skulle gestalta sig för gerillans demobiliserade? FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


MORRO Å SIN SIDA, som tillhör det nu civila partiets ledning erkänner att han blev kall av de direkta men sanningsenliga orden från Diana. Men försöker trots realiteterna i dagens Colombia försvara fredsavtalet:

– Alla fredsprocesser i världen har varit svåra och komplicerade. Men visst, morden är symptom på en planerad utrotning av Krigets Herrar, summerar Martin Cruz sitt samtal med Diana.

Frågan är Martin Cruz kommer fortsätta använda sitt namn han döptes till i kyrkan eller om han i en snar framtid återigen kommer att kalla sig `Rubin Morro´?

Dick Emanuelsson