fredag 17 maj 2019

Den juridiska statskuppen i Colombia och hur den sista spiken i fredsavtalets kista slås i

Jesus Santrich rullade ut till fängelseporten i en rullstol där han hälsade och tackade människorna för deras solidaritet under hans 13 månader i högriskfängelset La Picota, i södra Bogota. Därefter fick han ta emot en ny stämning från landets åklagare, som ses som en direkt beställning och inblandning av den fascistiska Duqueregimen, underordnad USA:s beslut




Fredag ​​17 maj, 2019
Den juridiska statskuppen i Colombia och hur den sista spiken i fredsavtalets kista slås i

Av Dick Emanuelsson

Den f.d. gerillaledaren Jesu Santrich som frikändes av Fredsdomstolen i onsdags, greps efter två minuter i frihet med ett nytt åtal med ursprung i USA

TEGUCIGALPA / 2019/05/17 / Hur ska en fredsprocess se ut med ELN-gerillan om den statliga terrorismen och USA kuppar av vad som är kvar av rättssäkerheten?

Efter att den Högsta domstolen i Bogotá i dag vid middagstid krävde att åklagarämbetet omedelbart skulle frige den förre gerillaledaren för FARC-EP, Jesus Santrich, fördes han till porten vid La Picota-fängelset där han befann sig under två minuter. Han hälsades av människorna som väntat på hans frigivande i över 50 timmar. Men glädjen blev kortvarig.

Den terroristiska stat som Colombia sedan mer än ett halvt sekel utgör innebär en total rättsosäkerhet. Santrich drabbades av den, trots att denne blinde man för två dagar sedan frikändes från de absurda beskyllningarna om att ha konspirerat för att exportera tio ton kokain till USA. Han har alltså inte, även om beskyllningarna skulle vara sanna, inte begått något som helst brott eftersom frågan bara påstods ha diskuterats. Men varken åklagarna eller USA:s justitiedepartement lämnade fram några som helst bevis.

Ska utlämnas till USA

Efter att Santrich tackat människorna för solidariteten colombianerna har visat den forne gerillaledaren under 13 månader i isoleringscell, överlämnade åklagarämbetets delegater stämningen till Santrich där han anklagas, återigen, för brott och enligt åklagaren ska utlämnas till USA.

Den paramilitära gudfadern Alvaro Uribes ord i morse i ett video-Twitter bekräftades med andra ord. Uribe uppgav där att president Ivan Duque, Uribes politiska kronprins, beslutat att Santrich, trots Fredsdomstolens frikännande ska utlämnas till USA.

Fallet Santrich illustrerar hur den politiska klassen i den colombianska oligarkins är helt underordnad folkmordstaten USA. Colombia inte bara upplåter territorium och sju militärbaser som trampoliner i invasionen av Venezuela, regimen i Bogota ger helt upp sitt eget rättssystem och underordnar sig i allt USA:s justitiedepartement.

Jesus Santrich intervjuas i juli 2012 i djungeln
av den svenske reportern Dick Emanuelson.
FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Skamlös USA-inblandning

USA-ambassadören Kevin Whitaker går på som en motorkross och ger, som alla USA-ambassadörer i Latinamerika, med undantag från Bolivia, Venezuela, Nicaragua order om vad och hur han vill att den colombianska regimen ska agera. Hade motsvarande ägt rum i USA, hade vederbörande åkt ut med huvudet före.

Den direkta inblandningen mot Colombias rättsväsende saknar nästan motstycke. De senaste veckorna har USA-ambassadören och beslut i State Departement gått för långt när de dragit in visum till tre ledamöter i Colombias Högsta Domstol samt i Författningsdomstolen. Motivet sägs inte rent ut, men har sin bakgrund i att dessa två instanser inte har fallit ifrån när de beslutat om att förkasta användandet av det kemiska cancerframkallande ämnet glisofat över landets kokabuskodlingar samt att dessa två högsta domstolar i Colombia vägrat att förändra sin syn på Fredsdomstolens och Fredsavtalets kompetens respektive innehåll. Det har gjort USA, Uribe och Ivan Duque rasande, i synnerhet efter att Fredsdomstolen frikände Jesus Santrich.

USA-AMBASSADÖREN Kevin Whitaker krver totalt underordnande till stjärnbaneret.
Och de colombianska myndigheterna agerar pinsamt. Men en stor del av befolk-
ningen är indignerade över det skamlösa agerandet från Duque-regimen.


Återupptar gerillakriget?

Men när nu Santrich återigen fängslats för ett påstått annat brott, då visar det att den fascistiska extremhögern i Colombia, pressad av USA inte har gett upp utan i stället verkställer en juridisk statskupp som är ett direkt hån och förolämpning mot landets författning.

Vad som är värre är att konsekvenserna av denna juridiska fars är att än fler civila gerillasoldater nu kommer ta på sig den olivfärgade uniformen och än en gång tvingas upp i Andernas tre bergskedjor eller in i Colombias djungel med geväret i hand. Det makabra saldot av 139 mördade demobiliserade gerillasoldater kryddas nu på med det permanenta hotet om att bli utlämnad till USA.

Det är som han sa, FARC:s grundare Jacobo Arenas, att det är inte bönderna som har förklarat Staten krig och som skapat FARC, utan staten som inte har gett denna del av befolkningen något annat val än att ta till vapen för att försvara livet självt.

Historien upprepar sig ständigt, som bekant, i fallet Colombia.

Dick Emanuelsson



Video: 
Jesus Santrich (FARC) varnar inte för att vara naiv ELN mot den colombianska staten att
https://youtu.be/dhbcLUUtILc