tisdag 21 maj 2019

Ännu en människorättsledare mördas i Colombia!

Paula Rocero Rosero, 47. Hennes enda "brott" var hennes försvar av de som utsattes för den statliga terrorismens `Smutsiga Krig´ som intensifierats efter att FARC-gerillan och regeringen Juan Manuel Santos undertecknade fredsavtalet i december 2016.




Ännu en människorättsledare mördas i Colombia!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-05-21 / Paula Rocero Rosero, 47, var advokat och människorättsledare i kommunen Samaniego, i länet Nariño. Igår ändades hennes liv när män på en motorcykel sköt ihjäl henne i närheten av hennes hem.

Den mördande offensiven mot allt som luktar politisk opposition eller försvar av arbetares fackliga, ekonomiska och sociala rättigheter möts i dagens Colombia av ett än värre `Smutsigt Krig´ än under det blodiga 1980-talet.

Den 47-åriga advokaten färdades i sin bild när hon blev prejad av två män på en motorcykel som öppnade eld mot henne och genomborrade hennes kropp med ett oräkneligt antal kulor.

Rosero hade mordhotats sedan 2016 för sitt försvar i Samaniego. Hon sökte därför om stöd för att undgås att mördas. Myndigheterna vägrade henne detta stöd med det fatala resultatet att denna människorättsaktivist mördades och blev en ny siffra i den iskalla statistiken över den statliga terrorismens offer i Colombia, den mest underordnade stat i Latinamerika och Karibien.

Sedan fredsavtalet mellan FARC-gerillan och regeringen Juan Manuel Santos har över 500 civila, folkliga- eller sociala ledare mördats. Över 140 demobiliserade gerillasoldater från FARC har gått samma öde.


Ett klassiskt politiskt mord, inte i länet Nariño, där advokaten Paula Rocero mördades utan i bananregionen Uraba och i stadsdelen Policarpa, uppbyggt av kommunistpartiets bostadsföretag ProVivivenda. I Uraba mördades tusen (1.000) ledande medlemmar i Kommunistpartiet (PCC) i enr egion med 260.000 invånare. Det är den statliga terrorismen som har gått i aktion sedan fredsavtalet undertecknades i december 2016.