fredag 15 januari 2021

Den svenske latinamerikareportern Dick Emanuelsson stoppades av USA; ”USA vill inte att du ska resa med oss”! [1-2].

USA-myndigheterna avslog Emanuelssons visumansökan, trots att han bara skulle tillbringa tre timmar i transit i Miami för att byta flyg. När biljetten ombokades till Iberia från El Salvador-Madrid pressade USA för att Iberia skulle vägra låta reportern flyga till Sverige. På bilden ett reportage av Emanuelsson&Huezo i Ayotzinapa ett halvår efter att de 43 studenterna gripits av den mexikanska militären och "försvunnit". FOTO: OSCAR GUZMAN.




Varför saboterar USA arbetet för den colombianska sanningskommissionen?

 

”USA vill inte att du ska resa med oss”! Den svenske latinamerikareportern Dick Emanuelsson stoppades av USA [1-2]. 

 

Av Sally Morales 

 

Pandemin försvårar flygtrafiken. Men USA-regeringen är ett snäpp värre!


BOGOTA / TEGUCIGALPA / USA vägrade den svenske latinamerikareportern DICK EMNAUELSSON tre timmars transitvisum (ESTA) i Miami. Motivet för hans resa till Sverige från Honduras var att inför den colombianska Sanningskommissionens Kommissionär lägga fram sitt vittnesmål [1] över 25 års förföljelse av den colombianska staten. Därefter pressade USA det spanska flygbolaget Iberia att vägra Emanuelsson att resa från El Salvador-Madrid till Stockholm efter att hans biljett, inköpt av det katalanska Fredsinstitutet ICIP, i samarbete med Fonden för Mänskliga Rättigheter i Sverige, hade ombokats för att undvika transit i USA.

 

Den svenske journalisten, som var en av sex förföljda reportrar under sin tid som ackrediterad journalist i Colombia (2000-2005) skulle på ett offentligt möte på ABF-huset i Stockholm avge sitt vittnesmål till den colombianska Sanningskommissionens sändebud Carlos Martin Berinstain om hur Colombias hemliga politiska polis (DAS-G3) förföljde honom under sina fem år i Colombia. Denna skandal avslöjades av det colombianska åklagarämbetets detektiver i februari 2009. Över Emanuelsson hade agenterna dokumenterat en mapp med 476 A4-dokument [2].

 

476 A4-dokument registrerades illegalt av säkerhetsagenterna över Emanuelssons arbete som reporter i Colombia under fem år, ackrediterad av dåtida Norrskensflamman, LO-Tidningen, norska Ny Tid och Liberación.


 

USA-regeringen, SOM SPIONERAR på alla kritiska personer, stater och till och med statschefer hos sina allierade kände naturligtvis till reporterns meritförteckning. För USA:s underrättelsetjänst registrerar alla hans kommunikationer dygnet runt.

 

Och hans reportage faller inte Homeland Security i smaken. Utan tvekan kände de också till att Emanuelsson sedan början av 2020 var inbjuden och planerad att framträda i Stockholm i oktober där de politiska flyktingarna, organiserade sedan 1998 i Föreningen Jaime Pardo Leal, permanent förföljd av den colombianska ambassaden och regeringen, stod som arrangör för mötet tillsammans med Fonden för Mänskliga Rättigheter i Sverige. På mötet skulle de avge sina vittnesmål inför Berinstain. Denne skulle senare ha ett drygt två timmar långt samtal med Emanuelsson som skulle utgöra det direkta vittnesmålet.

 

 

 

USA:s MIGRATIONSMYNDIGHETERS AGERANDE innebar ett indirekt konkret stöd till de i dag fängslade högsta cheferna inom den politiska polisen i Colombia. Som i fallet Jorge Noguera, chef för DAS och den högste ansvarige för spioneriet och förföljelsen av Emanuelsson i Colombia. Noguera dömdes till 25 års fängelse för att ha lämnat ut listor till de paramilitära dödsskvadronerna på journalister, fackföreningsledare och politisk vänster som i flera fall mördades. Han dömdes senare också till åtta års fängelse för att ha spionerat på oppositionen och journalister, bland dem Emanuelsson som var ”kärande” i fyra mål mot dessa DAS-chefer.

 

Detta vittnesmål kunde ha omintetgjorts av USA:s vägran att ge den svenske reportern visum för att resa från Honduras till Stockholm. Därefter pressade de Iberia att sända tillbaka honom till Honduras där Emanuelsson har sin nya ”bas” efter att han tvingades lämna Colombia 2005 efter ett år av mordhot. På grund av pandemin och den halvårslånga ”Flygkarantänen” hade arrangörerna i Stockholm bett Emanuelsson att i förväg skriva ned sitt vittnesmål och även göra en videoinspelning av detta som skulle ha visats på mötet i Stockholm i händelse av att pandemin skulle omöjliggöra en resa för Emanuelsson. Men USA visade sig vara en svårare motståndare än pandemin.

 





 

CARLOS MARTIN BERINSTAIN, som är specialkommissionär för Sanningskommissionen i Colombia tar i utlandet emot vittnesmål från de politiska flyktingarna, offren för den colombianska statsterrorismen. Men bland dem finns det också icke-colombianer, som i fallet med Emanuelsson. Vi pratade med den svenska reportern.


– Meddelandet som skickades från Homeland Security informerade mig att jag inte kunde passera i transit i Miami, USA, allt enligt det så kallade Visa Waiver-programmet [3], det vill säga ett visum för invånarna i Schengenländerna, kommenterar Emanuelsson.

 

Samtidigt i Barcelona informerade resebyrån dem som hade finansierats och köpt Emanuelssons biljett, det Katalanska Fredsinstitutet (på katalanska, Institut Català Internacional per la Pau, ICIP, ett organ i det katalanska parlamentet) att biljetten som det hade köpt hade ”annullerats utan förklaring”.

 

 

 

NÄR EMANUELSSON FICK SE svaret på avslaget från Homeland Security blev han inte förvånad. Han säger att han till och med smålog. Men värdarna i Sverige blev konfunderade och oroliga. ICIP, som har relationer med Svenska MR-Fonden hade finansierat biljetten till flygningen. Men transitvägen genom USA nekades.

 

* Vad hände sedan?

 

– USA-regeringen inte bara vägrade mig transit via Miami. De pressade också det spanska flygbolaget Iberia att hindra mig från att flyga från El Salvador till Madrid och sedan till Stockholm.  Inför omöjligheten att flyga den billigaste vägen från Honduras-Stockholm, det vill säga via Miami, hade ICIP inget annat val än att köpa en biljett med flyg utanför USA. Och det blev en Iberia-biljett med rutten Tegucigalpa-San Salvador-Madrid-Stockholm. Men Homeland Security hade uppfattningar inför Iberia också om den vägen.

 

 

 



 

 

 

USA pressade Iberia

 

Emanuelsson uppger att han flög från Honduras den 8 oktober och övernattade i San Salvador. På morgonen den 9 oktober (2020) var flighten till Madrid planerad till klockan 10.35. Han tillägger att 50 minuter innan ombordstigning kallades han på Gate 7 till Iberias representanter vid desken. Denne frågade Emanuelsson om hans pass någon gång hade stulits.

 

Den svenske reportern säger att han blev lite förvånad över frågan och svarade ”nej”. Samtidigt som han frågade Iberiarepresentanten varför han ställde den frågan. Mannen såg nervös ut när han berättade för Emanuelsson:

 

– De kan ha klonat ditt pass. USA vill inte att du ska resa med oss.

 

– Men är inte Iberia ett oberoende spanskt företag? Eller är det så att vi flyger över USA-territorium? frågade jag.

 

– Nej, vi går inte över USA och ja, Iberia är spanskt, svarade han och gick igen för att samråda med huvudkontoret i Madrid. Han kom tillbaka när det återstod 25 minuter till avresa, alltid med sin mobiltelefon vid örat, i ständig kontakt med den spanska huvudstaden och frågade mig:

 

– Vem betalade biljetten och vilket är ditt yrke?

 

Emanuelsson:

 

– ICIP, International Catalan Institute for Peace, betalade biljetten. Jag åker till Stockholm för att avge mitt vittnesbörd inför den colombianska Sanningskommissionen, som en av de sex journalister, offer för förföljelse i Colombia av staten och den hemliga politiska polisen, DAS-G3, svarade jag.

 

Och än en gång lämnade representanten för Iberia desken för att samråda med Madrid. Under tiden hade alla passagerarna redan gått ombord på planet som skulle ta dem till Madrid.

 

Iberiarepresentanten kom tillbaka och bad Emanuelsson om sin ”tagg” för resväskan.

 

– Returnerar ni mig till Tegucigalpa nu? frågade jag honom resignerat, säker på att Iberia hade vikt sig för Homeland Security och skulle plocka ut min väska från planets bagageutrymme.

 

– Nej, du reser med oss! representanten för Iberia med beslutsamhet i rösten.

 

 

 

OCH SÅ BLEV DET. Emanuelsson säger att det i det ögonblicket mindes han osökt president Hugo Chávez´ ord den 11 september 2008, när han på ett valmöte för regeringspartiet PSUV i delstaten Carabobo fällde sina bevingade ord efter att den venezuelanske presidenten hade gett USA-ambassadören Patrick Duddy 72 timmar att lämna Venezuela efter att ha blandat sig i det sydamerikanska landets inre angelägenheter, vilket inte tillstår en diplomat, även om han tror sig kunna göra det i egenskap av USA-ambassadör:

 

”Dra dit pepparn växer, förbannade Yankees, för här finns det ett folk med värdighet!”

 

– USA agerar som om de vore en världsdiktatur, är Emanuelssons slutsats.

 

 




 


 

HAN MENAR att USA för varje dag kräver och strävar efter allt större kontroll över folks och nationers rörelser och trafik i världen. När det gäller flygningar går alla biljettbokningar i världen idag genom två byråer; SITATEX och Amadeus. De rapporterar direkt till USA i städerna Atlanta och Virginia och deras respektive amerikanska militära underrättelse- och säkerhetsorgan.

 

– En person med kunskap om USA:s operationer i denna fråga sa till mig att det finns två typer av passagerare som avvisas av Homeland Security; de som karaktäriseras av USA som 1) terrorister eller 2) människor som du, som har skrivit om USA:s brott i Colombia, Honduras och andra länder i Latinamerika. De kan inte gripa dig, för om så vore fallet skulle de ha utlämnat dig från Honduras, USA:s främsta allierade i Centralamerika där de förfogar över tre militärbaser. Men de har absolut ingenting på dig som skulle kunna utpeka dig som en terrorist eller brottsling. Men de komplicerar och försvårar ditt rörelseutrymme när du flyger av anledningen att de inte gillar dina reportage.

 

 

 

I INTERVJUN FÖRSÄKRAR den svenske journalisten att hans stora oro uppstod när han kom till Sverige, inte för det stora antalet Covid-smittade utan för perspektivet för hans returresa till Honduras den 12 november. Han uppger att han diskuterade denna fråga med det svenska utrikesdepartementet i Stockholm och vice chefen för den Amerikanska Sektionen, Pontus Rosenberg.

 

Emanuelsson tog också kontakt med sitt fackförbund, SJF, Svenska Journalistförbundet och förbundets advokat Tove Carlén. Hon författade ett starkt uttalande till svenska UD som uttryckte oro både för USA:s manövrer mot förbundets medlem i Latinamerika som situationen för hans och Miriam Huezo, hans fotograf och frus situation i Honduras, ett land där de har trakasserats och hängts ut i medierna för att ”stå i tjänst hos Motståndsrörelsen” respektive vänsterpartiet Libre sedan militärkuppen i juni 2009:

 

Vår medlem Dick Emanuelsson som är utrikeskorrespondent och stationerad i Honduras reste i början av oktober till Sverige. Han råkade då ut för två händelser som tyder på att USA försöker påverka hans möjligheter att verka som journalist i Sydamerika. Dels nekades han ESTA till USA, vilket gjorde att han inte kunde resa via Miami, vilket var hans ursprungsplan. Dels stoppades han på flygplatsen i San Salvador, med motiveringen att ”USA inte ville att han skulle resa med den flighten”. En kort tid före planet skulle gå tilläts han att gå på och kunde resa till Sverige enligt plan. Vi på Journalistförbundet ser allvarligt på det inträffade. Jag undrar om det finns något som UD kan bistå med i denna fråga? Dick Emanuelsson reser tillbaka till Honduras via samma rutt den 12 november och vi är oroliga för att USA kommer att försöka hindra honom från att resa igen”.

 

 

 

– Fonden för Mänskliga Rättigheter i Sverige förstod också allvaret i USA:s godtyckliga handlingar och köpte slutligen en ny biljett, den här gången via Panama, mycket längre söderut än El Salvador i förhållande till USA. Jag återvände till Honduras där jag landade den 14 november (2020), säger Emanuelsson.



--------------------------------------


Video: Dick och Miriam stoppades i slutet av juli 2012 (en månad efter det publicerade reportaget om USA/DEA:s massaker i Mosquitia) på Costa Ricas internationella flygplats av fem civila säkerhetspoliser när de reste i transit (90 min.) från Caracas till Tegucigalpa och utsattes för en timmas långt förhör. Dick säger att han misstänker att minst en av de fem var CIA-agent och en eller två var DAS-agenter. Bara två av de fem agenterna ställde frågor. De övriga var tysta, förmodligen för att inte avslöja sin dialekt.

https://youtu.be/ByP3qL-TYuM





 

DET ÄR INTE FÖRSTA GÅNGEN som USA hindrar journalister att flyga i närheten av USA:s luftterritorium. Emanuelsson och hans fotograf har utsatts för flera provokationer de senaste åren

 

– Varför är vi föremål för tillfälliga gripanden och förhör av den civila och politiska polisen när vi kommer i transit på flygplatser som till exempel San José i Costa Rica (stark USA-allierad) eller San Salvador? undrar han.

 

Den 25 april 2017, när han reste med Miriam till Colombia för första gången på elva år, togs de emot av tre civila agenter på transithallen på San Salvadors flygplats och Emanuelsson tvingades följa med på ett förhör.

 

– De sa att 'vi vet allt om era jobb och resor'. De frågade mig om vi hade 'varit i Venezuela nyligen'? Till slut frågade de mig om jag ville 'börja arbeta med oss ', det vill säga operera i tjänst hos den hemliga politiska polisen som en agent förklädd till journalist. Jag förklarade att vi inte var till salu och de släppte oss. Det tog fem dagar för våra resväskor att komma till Bogotá .

 

 

 

BERTHA OLIVA, koordinatör för COFADEH, Kommittén för de Anhöriga till de Försvunna i Honduras, med 40 års erfarenhet av hur USA:s säkerhets- och underrättelsetjänster opererar i Centralamerika, drog SIN slutsats när Emanuelsson berättade för henne vad som hade hänt i transit på San Salvadors flygplats:

 

– De var inte poliser i den salvadoranska statens tjänst (under FMLN-regeringen) utan agenter som vid sidan av sitt arbete som salvadoranska säkerhetspoliser också ”knäcker” extra i CIA:s tjänst.

 

 

USA-diplomater i Honduras, Stephen Posivak och ambassadör Lisa Kubiske vid ett evenemang i Honduras´ huvudstad Tegucigalpa. Posivak förnekade inför Emanuelsson att DEA-agenter hade massakrerat, inklusive två gravida kvinnor i den femte och sjätte månaden, Miskitoindianer i slutet av maj 2012. Två veckor senare efter att Emanuelsson hade publicerat intervjun och reportaget om DEA-massakern återkallades Emanuelssons ESTA-visum.







 

DEN SVENSKA REPORTERENS REPORTAGE, såväl i Colombia som i Honduras har följt journalistikens ABC. Det innebär att reportern gräver, tar fram detaljer, intervjuer och kritiska fakta som sammanställs och som läsaren själv får dra sina slutsatser om. Uppenbarligen passar den ståndpunkten inte den stat som betraktar Latinamerika som sin egen ”bakgård”.

 

I slutet av maj 2012 öppnade DEA-agenter i en Black & Hawk-helikopter och två agenter i en båt i Patucafloden, i Mosquitiaregionen i länet Gracias a Dios, Honduras eld mot en taxibåt. Regionen Mosquitia gränsar till Nicaragua på Atlantkusten.

 

Det var 19 passagerare ombord på taxibåten, inklusive två gravida kvinnor som skulle göra en medicinsk kontroll av sin graviditet i det närmaste samhället. De reste på natten för att undvika den stekande hettan under dagen.

 

Men de massakrerades av DEA-agenter. Också två pojkar, 14 respektive 20 år dödades av automatelden. Tre andra passagerare skadades svårt av kulorna från helikopterns kulspruta samt kulsprutor från två DEA-agenter i en båt i floden.

 

 

 

EMANUELSSON TALADE MED EN kontakt inom Honduras´ åklagare- och antinarkotikaenhet. Denne förklarade att agenterna för det honduranska specialkommandot Cobras Commandos INTE har rätt att öppna eld från DEA-helikoptrar. Det är bara DEA-agenterna som kan göra det. Först när helikoptern landar och dörrarna öppnas kan ”Cobras” öppna eld. Ombord följer alltid en detektiv från åklagarämbetet.

 

Emanuelsson:

 

– Med den informationen ringde jag till USA-ambassaden i Tegucigalpa och pratade med den ansvarige för temat; Stephen Posivak. Han vände DEA-agenternas skuld för massakern mot den honduranska poliskåren som han hävdade var ansvarig för massakern på Miskitoindianerna den dagen i maj 2012. Jag frågade honom om den infraröda kameran, som varje Black & Hawkhelikopter förfogar över, hade analyserats. Men han ville inte ge många uttalanden, bara kategoriskt frikänna de USA-agenterna som oskyldiga till massakern.

 

 

 

TVÅ VECKOR EFTER PUBLICERINGEN av reportaget med de överlevande och intervjun med diplomaten Posivak återkallade Homeland Security ESTA-visumet som Emanuelsson hade fått för två år. Han hade fått det fyra månader tidigare, i februari 2012 när han reste till Sverige där hans syster var döende i cancer. Han flög den billigaste och närmaste vägen, transit via Miami.

 

Han försäkrar att DEA alltid hade förnekat ansvaret för massakern. Men alla vittnen på platsen sa något annat; att DEA-agenterna hade öppnat eld med maskingevär från sin helikopter och från den andra båten vid floden.

 

2017, fem år efter Emanuelssons reportage lades en rapport fram i USA-kongressen av justitiedepartementet och av en regeringsinspektör. I den klargjordes allt och ett erkännande att ja, DEA-agenterna var de ansvariga till massakern. Och just den video som Emanuelsson hade frågat Posivak om från helikopterns infraröda kamera, avslöjade flagrant de ansvariga DEA-agenterna som hade avlossat inte mindre än 19 skott mot de försvarslösa obeväpnade passagerarna på taxibåten, denna ödesdigra natt på Rio Patucafloden i Honduras.


 

Videon av massakern publicerad av The New York Times 2017:

https://youtu.be/AteB34sV6VY



 

 

– DIPLOMATEN STEPHEN POSIVAK på USA-ambassaden i Tegucigalpa ljög mig rakt ut i luren. Men eftersom dessa representanter för USA-regeringen aldrig erkänner eller betalar för sina brott mot mänskligheten så hann ändå sanningen upp honom efter att rapporten i USA-kongressen hade lagts fram.

 

Och medan USA massakrerar ursprungsbefolkningen och var arkitekterna bakom den militära statskuppen i Honduras 2009, sanktionerar och vägrar de en reporter att resa i transit eller från grannländerna för avlägga sitt vittnesmål mot en annan USA-allierades statsterrorism, den colombianska, det land där USA förfogar över sju militärbaser varav en är svenskbyggd av liberalen och storkapitalisten Antonia X:son Johnssons ABV (nuvarande NCC). Alla riktade mot Venezuela.

 

* Colombiansk journalist som medarbetade i den nedlagda nyhetsbyrån ANNCOL.

 

 

 

[1] Dick Emanuelsson skriftliga vittnesmål (på spanska) till den colombianska Sanningskommissionen, fragment över 25 års förföljelse (82 sidor).
http://colomdick.blogspot.com/2021/01/para-la-comision-de-verdad-de-colombia.html

 

Vittnesmålet via video (42 minuter på spanska):


https://youtu.be/aIH2F_eg4hg


 

[2] DAS, TERRORISMO DE ESTADO

 

Den dossier på 476 A4-dokument som den hemliga politiska polisen DAS-G3 upprättade mot Emanuelsson under hans fem år som ackrediterad reporter för Norrskensflamman, LO-Tidningen, norska Ny Tid, Liberacion, med flera medier.
http://das-terror.blogspot.com

 

[3] Schengenländerna 
https://es.wikipedia.org/wiki/Schengen_Space

 

[4] ESTA-visum
https://es.wikipedia.org/wiki/Espacio_Schengen#Countries_integrante


 

I MORGON: Dick Emanuelssons vittnesmål spionaget av den colombianska ambassaden i Sverige och den hemliga politiska polisen DAS-G3´s förföljelse av den svenske journalisten i Colombia [2-2]: