tisdag 13 december 2022

Rekommendation till regering och gerilla i Colombia: Tillåt inte Sverige som fredsmäklare i Colombia

 

Den 12 december 2022 inleddes på allvar fredsförhandlingarna mellan ELN-gerillan och den nya vänsterregeringen Gustavo Petro. Norge, Kuba och Venezuela är de tre länderna som bistår de komplicerade fredsförhandlingarna i den snart 60 år långa väpnade koflikten.



Rekommendation till regering och gerilla i Colombia:

Tillåt inte Sverige som fredsmäklare i Colombia i fredsprocessen med ELN-gerillan

Ovanstående rubrik kan verka märklig för en oinsatt. Men sett till de senaste årens politiska utveckling inom svensk utrikes- och försvarspolitik som förskräcker, finns det inget kvar av svensk traditionell fredspolitik som skulle kunna bidra till något positivt i Colombia.

I dag, den 12 december 2022 inleddes i Caracas, Venezuela det första verkliga mötet mellan den colombianska statens representant, regeringen Gustavo Petro och den colombianska ELN-gerillans representanter.

Mötet hade föregåtts den 25 november av ett gemensamt beslut från de bägge parterna att inbjuda USA, samt fyra europeiska stater som ska verka som stödjande och deltagande länder i processen. De verkliga fredsmäklarna i fredsprocessen utgörs av Norge, Kuba och Venezuela. De andra länderna som deltagit är Mexiko, Chile och Brasilien.

Norge och Venezuela läste upp en kommuniké den 25 november som slog fast att deras intention är att bjuda in Tyskland, Schweiz, Spanien och Sverige i egenskap av ”deltagare” i fredsprocessen, en slags ”göra sällskap och främjande” av fredsprocessen.

Med 45 års erfarenhet av Latinamerika och Karibien vet jag av egen erfarenhet att såväl folk som framstående politiker och regeringar i de flesta fallen fortfarande har ett stort men i dag naivt och godtroget förtroende för Sverige. Det fanns på 1970- och 80-talet en naiv tro om att Sverige var ”socialistiskt” när den amerikanska tidskriften ”Det Bästa” konstaterade krasst och korrekt att kapitalismen i Sverige var nog det mest monopoliserade inom just den kapitalistiska världen. Allt fanns koncentrerat kring Imperiet Wallenberg. Men regeringen Olof Palme förde en progressiv utrikespolitik som ingav stort förtroende, framför allt i den tredje världens länder.

Den svenska regeringensdelegationen (s) på plats den 19 januari 2017. John Stjernfalk, svensk brigadgeneral och rådgivare till försvarsdepartementet tillsammans med Colombias vice försvarsminister Aníbal Fernández de Soto i Bogotá. "Colombia och Sverige stärker sina relationer inom försvar och säkerhet", rubricerade portalen "Infodefensa.com", ett organ för den colombianska militären.

ATT DEN SVENSKA HÖGERREGIMEN i dag med deltagande av ett fascistoid parti som Sverigedemokraterna skulle ha intresse av att stödja en rättvis fred i Colombia där jordreformer och en omstrukturering av det mest framstående klassamhället i Latinamerika vid sidan av Brasilien skulle ha en chans, är att slå i blå dunster i colombianerna och omvärlden.

Men den förra socialdemokratiska regeringen visade sig inte vara bättre utan var en lismande försäljare av dyrbara produkter från svensk vapenindustri där Wallenberg och hans SAAB-Gruppen till och med fick delta i minst två regeringsdelegationer som på högsta nivå i Bogota förhandlade med såväl regeringen Juan Manuel Santos som med hans generaler i det colombianska försvarsministeriet [1]

Den 14 mars 2017 träffades politiska, militära och underrättelseöverenskommelser mellan Colombia och Sverige. Sveriges dåvarande industriminister Mikael Damberg, som på andra sidan bordet hade försvarsminister Carlos Villegasf.d. ordförande i Colombias Industriförbund. Underrättelseutbyte om vem och mot vilka? Det är känt att den colombianska ambassaden i Stockholm har bedrivit spioneri mot colombianska politiska flyktingar i exil i Sverige och skribenten av denna krönika. Också Wallenberg hade sina utsända i den svenska regeringsdelegationen, ivriga om att slja Jas39 Gripen. Inte ett ord i pressen om fredsavtalet med FARC. [Faksimil från tidningen El País, Cali].


VID ETT SAMTAL 2017 I BOGOTA med 1:e sekreteraren på den svenska ambassaden, fick vi bara ett överlåtande leende till svar när vi hävdade att Sveriges bästa bidrag till fredsprocessen med FARC, som då hade överlämnat de flesta av sina vapen var att bistå de krigsskadade, såväl gerillasoldater, som hade skapat en stiftelse som faktiskt godkänts av staten som vård av reguljära krigsskadade soldater och paramilitärer. I samtal med Ronald Tellez, FARC-gerillans ansvarige för Krigsveteranernas Stiftelse berättade denne att inte mindre än 25-30 procent av gerillasoldaterna betraktades som krigsinvalider. Behoven var enorma och lidandet stort. Men den svenska s-regeringen och industriminister Mikael Damberg var inte intresserad, Wallenbergs vapenindustri stod som första punkt i förhandlingarna i Bogota.

En kvinnlig gerillasoldat sårad i strid. 25-30
procent av FARC-gerillans soldater är krigsskadade.

Därför var 1:e sekreterarens svar var ett överlåtande leende, säkert pinsamt medveten om att vad Sverige intresserade sig för när Ann Linde och hennes dåvarande industriminister damp ned i Bogota var inga invalidiserade colombianer, utan att sälja så många som möjligt av SAAB-gruppens Jas39 Gripen till den colombianska krigsmakten.

Varför det, nu när den största gerillagruppen i Colombia hade lagt ned vapnen? Varför skulle det fattiga colombianska folket behöva betala fyra miljarder dollar, som det colombianska flygvapnet skulle investera i att ersätta de äldre stridsplanen, när behoven av sociala reformer var och är enormt?

 

Gerillasoldaten Roland Tellez, innan (2012) och efter (2017) undertecknandet av fredsavtalet mellan FARC-gerillan och regeringen Juan Manuel Santos 2016


I DAG FÅR JAG OCKSÅ NYHETEN om att högerregeringen i Rosenbad har anslagit eller föreslagit riksdagen att anslå 600 miljoner kronor till kriget i Ukraina. Det visar färgen på den nuvarande (och för all del också den tidigare) regeringen som är en perfekt spegelbild av det aktuella politiska krigsklimatet i Europa.

Den förra socialdemokratiska regeringen kastade också in en medlemsansökan till Nato, som Joe Biden nästan omedelbart sa ja till. Nu försiggår en märklig debatt om att det är Turkiet, inte det svenska folket, som ska vara den avgörande politiska kraften till om Sverige blir medlem eller inte i krigsalliansen. Snacka om ett politiskt stickspår som egentligen är skrattretande om det inte vore för tragiken för Sverige som en neutral och alliansfri stat.

 

De svenska regeringarnas verkliga intresse i Colombia:
saluföra Wallenbergimperiets Jas-39 Gripen!


SVERIGE ÄR I DAG EN POLITISK DÖRRMATTA och filial till USA:s krigs- och utrikespolitik. Det har regeringen det senaste året med all kraft bekräftat. Därmed är den diskvalificerad som fredsstödjande kraft i den colombianska fredsprocessen. En menlös regering i Rosenbad som agerar som ett mähä inför State Departement är också ett villigt verktyg i USA-administrationens tjänst. Och USA är den mest intresserade aktören i att freden i Colombia än en gång havererar, det visar alla tidigare historiska erfarenheter.

Därför uppmanar jag de två parterna i Colombia, regeringen Petro och ELN-gerillan att INTE acceptera Sverige som en deltagande aktör i den nu inledda fredsprocessen mellan de två nämnda parterna.

Dick Emanuelsson*

* Reporter i Latinamerika som han har bevakat sedan 1977, på heltid sedan 2000. För närvarande bosatt och verksam i Honduras men ackrediterad i Colombia 2000-2005, tvingad att lämna landet efter att han mordhotats och förföljts av den hemliga politiska polisen DAS-G3, vilket resulterade i en dossier på 476 sidor och ett fängelsestraff på åtta år för DAS-chefen Jorge Noguera. Denne, i direkt tjänst hos Alvaro Uribe överlämnade namn på opposition till de paramilitära dödsskvadronerna som fick ordern att mörda dessa.

[1] Colombia: Industria militar sueca pesca en el rio revuelto de una
eventual guerra desde Colombia contra Venezuela
https://prensarural.org/spip/spip.php?article23554