torsdag 18 juni 2020

Colombia: Fjorton armésoldater dödade och skadade vid gerillabakhåll

Det colombianska magasinet Semana om bakhållet mot de militära specialstyrkorna igår, den 16 juni.




Colombia: Fjorton armésoldater dödade och skadade vid gerillabakhåll

“Att konfrontera Monstret utan en hållbar fred innebär fortsatt krig”!

TEGUCIGALPA / DICK EMANUELSSON / 2020-06-18 / Samma dag som den 200:e demobiliserade gerillasoldaten mördades sedan fredsavtalet undertecknades i november 2016, stupade sex armésoldater medan åtta av deras kamrater sårades vid ett gerillabakhåll i samhället Puerto Lozada, i länet Caqueta i södra Colombia.

Det var den 7:e FARC-fronten som genomförde attacken mot militärerna som bestod av specialstyrkor från armén.

Platsen kallas “Den Väpnade Konfliktens Historiska Hjärta”, på grund av sin geostrategiska position i den centrala delen av Colombia. Den är en historisk korridor i ett historiskt gerillalandskap, men också för sin biodiversitet av djungler, floder och stigar varav en går direkt mot huvudstaden Bogota.

Det var en hård militär motgång för armén men också ett politiskt slag mot högerregimen Ivan Duque. För attacken illustrerar att den kyrkogårdsfred som den colombianska oligarkin trodde sig ha uppnått genom undertecknandet av fredsavtalet i Havanna i november 2016, och som regimen i Bogota systematiskt har saboterat, den har i praktiken gått i stå, även om alla ansträngningar måste göras för att fredsavtalet inte ska begravas definitivt.

De sex yrkesmilitärerna som dödades vid bakhållet.


En växande gerilla

Attacken bekräftar också den ”nya” FARC-gerillans allt större militära kapacitet. Enligt den militära underrättelsetjänsten har antalet gerillasoldater det senaste året vuxit kraftigt. Samma underrättelsetjänst antyder att cirka 4500 män och kvinnor av de 14000 demobiliserade FARC-soldaterna som undertecknade fredsavtalet för drygt tre år sedan, nu är tillbaka i den väpnade kampen.

Regionen där armén led sitt nederlag igår har den senaste tiden varit scenario för hårda attacker från arméns sida mot bönderna. De senare hänvisar till fredsavtalet från Havanna och att kokabuskarna ska ersättas med sociala och ekonomiska investeringar på landsbygden. Men reformerna har uteblivit, en uppgift som regimen i Bogota har nonchalerat och som bland annat FN har kritiserat regimen för.

I stället har den gett armén order om att med alla medel förstöra kokabuskarna, en order från USA, vilket bönderna har motsatt sig. Om det inte finns en jordreform eller andra reformer svälter bondefamiljerna, varför konfrontationer har kommit till stånd som nu tillspetsats ytterligare efter att gerillan har gått in på böndernas sida för att slå tillbaka armén.

Systematiska mord på folkrörelsen

Situationen i Colombia är mycket komplicerad. Tvåhundra demobiliserade gerillasoldater har mördats och ytterligare 442 ledare ur den colombianska folkrörelsen har gått samma dramatiska öde till mötes de senaste 42 månaderna.

I samma region har nu också de demobiliserade gerillasoldaterna övergivit det lilla samhälle de byggt som ett första steg mot att inlemmas i det civila livet. Dessa samhällen kallas ETCR, en plats där de byggt upp sina hus, verkstäder och där de också fått en slags polyteknisk arbetsmarknadsutbildning, enligtr Fredsavtalets innehåll. Beslutet att lämna denna ETCR har sin grund i den påtagliga oro som råder efter att dessa före detta gerillasoldater mördas, en efter en, ibland fler än en per vecka.

Kännare av den colombianska sociala och väpnade konflikten säger att mycket av det som i dag händer i landet liknar händelserna som gav upphov till den största och äldsta gerillarörelsen i modern tid i Latinamerika.

Artikelförfattaren med två bönder från samhället San Juan de Sumapaz, en bastion för den forna FARC-gerillan i länet Cundinamarca där gerillan gjorde slut på storgodsen och genomförde sin egen jordreform. I det här samhället, som är Bogotas 20:e distrikt, har kommunistpartiet egen majoritet. FOTO: CLAUDIA.


Från Koreakriget till Marquetalia

När det lilla samhället Marquetalia och dess 48 invånare attackerades i maj 1964 av 16.000 infanterisoldater, många av dessa hade deltagit på USA:s sida i Koreakriget 1950-53, samt av bombflyg i en militär operation döpt till ”Plan Lasso”, utarbetad av Pentagon, innebar det första steget mot den längsta väpnade konflikten i Colombias historia.

Denna överlägsna armé attackerade 48 dåligt beväpnade bönder, ledd av den unge bonden Pedro Antonio Marin, senare tog han namnet ”Manuel Marulanda” när FARC, Colombias Väpnade Revolutionära Styrkor, bildades.

Då som nu mördades bönder, kvinnor som män och barn, deras gårdar bombades och där bonden vågade yppa ordet ”jordreform” halshöggs han av storgodsägarens paramilitärer från ”Las Chulavitas” eller ”Los Pajaros”, paramilitärer som Makten hade organiserat långt innan gerillan i Colombia existerade.

Bönderna halshöggs

I länet Cundinamarca (med Bogota som centrum) satte dessa inhyrda paramilitärer upp de halshuggna böndernas huvud på gärdsgårdsstolparna som ett avskräckande exempel på vad som kunde hända om bönderna krävde en jordreform.

För den nybildade FARC-gerillan blev en av de första uppgifterna just i detta län att organisera bönderna och genomföra en jordreform. I Cundinamarca existerar idag mycket få storgods. Därför hade gerillan och vänstern ett stort stöd i Distrikt 20, i södra Bogota där kommunistpartiet i valen uppnådde så högt röstetal som 96 procent.

Pompeo ny sheriff i Colombia!

Och för att punktera Fredsavtalet ytterligare utfärdade i dag Mike Pompeo en belöning på tio miljoner dollar till den som kan ge information om de två främsta fredsförhandlarna i Havanna, Ivan Marquez (chefsförhandlare för FARC-delegationen) och den blinde Jesus Santrich.

Den regeringsvänliga dagstidningen El Tiempo informerar om att Mike Pompeo utlyst en belöning på 10 miljoner dollar för information som kan leda till dessa gerillaledares gripanden. Därmed begraver USA fredsavtalet.


Att det var Mike Pompeo och inte den colombianska regimen som höjer dirigentpinnen, visar den colombianska regimens totala underordnande till Pentagon och State Departement, en bokstavlig bananrepublik som den politiska oppositionen i Colombia karaktäriserar Duqueregimens utrikespolitik.

Att det också var USA-ambassaden i Bogota som meddelade pressen och allmänheten om att en hel Brigad (som utgörs av 800 soldater) infanterisoldater från USA skulle anlända till Colombia med förevändningen att ”förstärka kampen mot narkotikakartellerna”, vilket colombianerna menar är ”kriget mot Venezuela”, var också en bekräftelse vem det är som bestämmer i landet.

Alberto Pinzon tillhörde en medlingskommission under fredsförhandlingarna mellan den konservativa regeringen Andres Pastrana och FARC-gerillan 1999-2002, inte långt från den plats där 14 colombianska militärer led ett svårt nederlag mot gerillan igår. Han sammanfattar i en krönika situationen i Colombia på följande sätt:

“Att konfrontera Monstret utan en hållbar fred, innebär fortsatt krig”!

Dick Emanuelsson