söndag 10 april 2016

”Om att hacka ett val”

Hackern Andres Sepulveda.


”Om att hacka ett val”

Av Dick Emanuelsson*

TEGUCIGALPA / 2016-04-10 / Den colombianske hackern Andrés Sepulveda som dömdes till tio års fängelse för spioneri av fredsförhandlingarna i Havanna mellan FARC och regeringen Juan Manuel Santos, erkänner nu att han har ”hackat” under den senaste tioårsperioden för presidenter och andra personligheter i ett tiotal val i Latinamerika.

Avslöjandet gör han för de tre journalisterna Jordan Robertson, Michael Riley och Andrew Willis från portalen Bloomberg Businessweek. Intervjun i slutet av mars i år skakade om presidenter som den mexikanske Enrique Peña Nieto, Honduras´ Porfirio Lobo (2009-2013) eller Colombias Juan Manuel Santos. För Sepulveda deltog i ett obskyrt smutsigt mediekrig i presidentvalkampanjer för högerkandidater i Nicaragua, Panama, Honduras, El Salvador, Colombia, México, Costa Rica, Guatemala och Venezuela.

Lobbyisterna
Den som har sett filmen ”Our Brand Is Crisis” (Expert på Kris) med Sandra Bullock i huvudrollen kan få en liten uppfattning om det gigantiska smutsiga krig som i dag utspelas i valkampanjer men koncentrerade på nätet och med dimensioner oerhört mycket större än ”Our Brand Is Crisis” 2002.

Sandra Bullock gör en formidabel roll i filmen som handlar om hur en lobbygrupp från USA, som inkluderar en CIA-medlem med kontakt på USA-ambassaden i La Paz, anländer till Bolivia 2002 för att stötta ”El Gringo”, högerns och USA:s kandidat i valet. Det handlade om att smutskasta Evo Morales som ledde i opinionsundersökningarna med 30 procent.

De mest smutsiga metoder var och är tillåtna med undantag för att diskutera politiska program och ståndpunkter. Bullock och hennes grupp lyckades, ”El Gringo”, Gonzalo Sanchez de Losada vann med mindre än en procents marginal över Evo Morales, lantarbetarledaren som i oktober 2003 uppmanade Bolivias fattiga att störta ”El Gringo”. År 2005 valdes Evo Morales med överväldigande majoritet till president i Bolivia och inledde en period av politisk stabilitet aldrig tidigare skådad i det sydamerikanska landet.


Venezuelansk kuppmakare
Andres Sepulveda å sin sida är inte vem som helst. Han är en högerextrem Uribeanhängare som arbetade och spionerade för den venezuelanske lobbyisten JJ Rendon. Denne är som Sepulveda en blind anti-Chavezmotståndare som anlitade Sepulveda för hans teknologiska kapacitet. Rendon deltog under statskuppen i april 2002 mot president Hugo Chavez och bosatte sig i Miami efter att folket störtade kuppmakarna.
J.J. Rendon och Porfirio Lobo. Den senarte valdes till president under
bajonetternas skugga i  november 2009 efter den militära statskuppen i juni 2009.
Men Lobo kände behov av en expert på psykologisk krigföring i form av J.J. Rendon.
JJ Rendon var Juan Manuel Santos´ politiske rådgivare i valet 2012. Men Sepulveda vände JJ ryggen eftersom Santos hade inlett fredsförhandlingar samma år med FARC-gerillan. Det visar i vilka politiska grupper Sepulveda rörde sig.
– Jag arbetade med presidenter, offentliga personligheter med stor makt och jag gjorde en mängd saker som absolut inte ångrar ett smack. För jag gjorde det med en fullständig övertygelse och under ett mycket klart mål; göra slut på diktaturer och socialistiska regeringar i Latinamerika, sa han helt frankt till Blombergs utsända.
Hunter of Social Network”
Sepulveda berättar för journalisterna om hur han förfalskade och klonade e-postadresser, tog över webbar och servar, hur han använde 30.000 konton för att skapa opinion på Twitter eller Facebook. Till sin hjälp hade en egettillverkat dataprogram döpt till ”Hunter of Social Network” som förfogade över en armé av falska konton i de två nämnda sociala nätverken. Programmet möjliggjorde att snabbt byta namn, personprofiler i foto eller biografi för att anpassa sig till vilken situation som helst. Med tiden insåg han hur lätt det var att manipulera den allmänna opinionen som om den vore pjäser på ett schackbräde, skriver Blombergs journalister som citerar Sepulveda:
– Jag begrep att folk tror mer på vad som sägs på internet än i verkligheten. Jag upptäckte att jag hade makt att få folk att tro på vad som helst!

Andres Sepulveda manipulerade inte bara via de sociala nätverken valkampanjerna utan spionerade även på hans
uppdragsgivares motståndare. Sepulveda valde bara högerextrema kandidater.
Efter varje valrörelse raderade Sepulveda ut varje spår för att undvikas att spåras som om han vore en veteran inom spionvärlden. Vem om inte han vet hur IT-detektiver spårar brottslingar på nätet.
– Mitt arbete bestod i att genomföra aktioner i smutsigt krig och psykologisk krigföring, svart propaganda och rykten. Kort sagt; dra fram politikens mörka sida som ingen vet existerar men som alla ser!


* Dick Emanuelsson blev under sina fem år som korrespondent i Colombia föremål för all slags spioneri; telefon, brev eller via e-post. Han tvingades lämna Colombia i december 2005 efter att ha mordhotats under hela det året. I februari 2009 genomförde åklagarämbetet en razzia på högkvarteret för den hemliga politiska polisen DAS, underordnad president Alvaro Uribe och fann en mapp med 476 A4-papper över Emanuelssons arbete som journalist i Colombia. Andres Sepulveda påstår att han hade kontakter med DAS.

Reportern Dick Emanuelsson under en reportageresa i länet Antioquia, Colombia.