tisdag 16 februari 2016

Santos och Obama firade 15 år av Plan Colombia som gerillan kallar för “Krigsplan”

"Plan Colombia; Los Gringos står för vapnen medan Colombia står de döda", står det på det stora plakatet i FARC-kontrollerat område.

Santos och Obama firade 15 år av Plan Colombia som gerillan kallar för Krigsplan”

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-HAVANNA / 2016-02-16 / I torsdags förra veckan bjöd Barack Omaba in Colombias president Juan Manuel Santos till Vita Huset för att fira Plan Colombia. För gerillan är det allt annat än en fredsplan:

Plan Colombia innebar en massiv upptrappning av kriget i Colombia. Kan det vara något att fira?

Gerillaledaren Jesus Santrich och artikelförfattaren Dick
Emanuelsson från ett reportage 2012 på gerillakontrollerat
område i Colombia.
Den frågan kastar Jesus Santrich ut i luften när jag träffar honom i södra Havanna där FARC-gerillans fredsdelegation sedan oktober 2012 är stationerad. Fredsförhandlingarna är inne i sitt slutskede och bägge sidor är fast beslutna om att slutföra den äldsta väpnade konflikten i världen i år.

Santrich är den blinde gerillakommendanten som Flamman intervjuade i juli 2012. På djungelstigar nästan småsprang han och verkade känna varje buske, liten sten och floden där vi badade. En liten grupp representanter för regeringen Santos och FARC höll samtidigt hemliga förhandlingar som förberedde fredsförhandlingarna i Havanna. Santrich, medlem av den högsta militära-politiska ledningen i FARC, var hermetisk och yppade inte ett ord till mig om vad som ses som  i dag är en historisk händelse i Colombia.

Demonstration i Stockholm i protest mot Plan Colombia. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Obama och Santos uppgav på presskonferensen i Vita Huset att Plan Colombia nu ska döpas om till ‘Paz Colombia’. En summa på 450 miljoner dollar för fem år ska anslås och som kongressen ska godkänna.

– Jag är mycket stolt över att informera er om att nästa kapitel i alliansen mellan våra två länder ska vi döpa till ‘Paz Colombia’, sa Obama och tillade: Ni kommer inte att ha en bättre vän än USA.

”Vi är inga nördar”!

Den 16 mars 2000 befann sig Flamman på universitetet Javeriana i Bogota då tre höga representanter från USA-ambassaden för USAID gjorde en strålande föreläsning om vad Plan Colombia, på engelska; Plan for Peace, Prosperity, and the Strengthening of the State, skulle bli.

Trots att Javerianauniversitetet är betraktat som den ”kommande politiska och ekonomiska elitens universitet”, gick inte framställningen hem hos studenterna. Ambassadtjänstemännen underströk att det handlade om en i huvudsak ”social plan”. Mer än 63 procent av de 7,5 miljarder dollar som planen hade budgeterats till skulle bli sociala investeringar för att förändra Colombia. De förnekade att det var en ”krigsplan”, som folkrörelsen och vänstern hade påstått. En av studenterna begärde ordet och sa:

– Det är möjligt att vi lever i ett land som ni påstår ligga i `Tredje Världen´. Men vi är verkligen inga nördar som sväljer vad ni saluför här”!

USAID-representanterna bleknade och packade ihop och lämnade den stora aulan.Kostade Colombia 120 miljarder USD

För Plan Colombia blev precis vad kritikerna och oppositionen hade påstått, en enorm militär upptrappning som inte bara registrerades i en ökning av antalet soldater och poliser, cirka 166.000 år 2000 till över en halv miljon under vapen år 2015. Planen blev också våldsamt mycket dyrare.

Senatorn Jorge Robledo från vänsterfronten Polo Democratico sa i en intervju förra veckan:

– Försvarsminister Carlos Villegas uppgav att USA under planens 15 år satte in tio miljarder dollar medan Colombia anslog 120 miljarder dollar! Följden har blivit att Colombia har skuldsatt sig.

Gerillaledaren Santrich håller med:

– Plan Colombia blev inte bara en krigsupptrappning. Den innebar också en internationalisering av konflikten och den colombianska statens kryperi som översattes i ett överlämnande av den nationella suveräniteten. Det hela kulminerade i överlämnandet av sju militärbaser under USA-kontroll och en diplomatisk immunitet för de tusentals USA-militärerna på colombianskt territorium.

USA-soldaterna Micahel Cohen och César Ruiz kidnappade och våldtog sina
minderåriga offer i Colombia som filmades under våldtagningen. De gick fria.”Pornsoldiers” med immunitet

År 2004 videofilmade tre USA-militärer tre unga tonårsflickor, videokassetter som sedan såldes och skandaliserade de tre och deras familjer i den lilla staden Melgar, tre timmar från Bogota. Den 26 augusti 2007 kidnappade, drogade och våldtog USA-officerarna Michel J. Coen och César Ruíz den 12-åriga dottern till Olga Castillo. Våldtäkten ägde rum inne på den colombianska arméns träningsläger i Tolemaida där USA-officerarna tränade colombianska militärer enligt Plan Colombia. Trots att det offentliggjordes hände ingenting eftersom de uniformerade åtnjöt diplomatisk immunitet.

Vad ska hända med USA:s sju baser om det undertecknas ett fredsavtal?

– Det är ganska osannolikt att Washingtons agenda går utanför interventionismens parametrar. Det är inte bara USA-politik utan lika mycket en mentalitet, underordnande och anpassningsförmåga från den colombianska regeringens sida.

– Oavsett det så är FARC:s inställning, att ett slut på den väpnade konflikten måste innebära ett uttåg för den utländska militära interventionen. För i en hypotetisk överenskommelse som skapar fred och ägnar sina bästa krafter till en nationell försoning och ekonomisk utveckling med social rättvisa, så finns det inte plats för att envisas med en militarisering som statsdoktrin. Den utländska militära närvaron bör avslutas, vilket i sin tur innebär ett slut på utländsk inblandning på alla nivåer. För fram tills dags dato är Colombia ett intervenerat land.“Ockupera Colombia militärt”

Den förste kongressledamoten i USA som gick upp i talarstolen för att ge sitt bifall till regeringens förslag på Plan Colombia var senator Paul Cordwell. Det var ingen tvekan om hur han såg på Plan Colombia och vilka möjligheter det innebar för USA. I en krönika i Washington Post den 10 april 2000 som han rubricerade: ”Starting with Colombia”, skrev han följande:

“För att kontrollera Venezuela (och världens största oljerreserver) är det nödvändigt att ockupera Colombia militärt”!