måndag 12 maj 2014

COLOMBIAS WATERGATE. Det Smutsiga Krigets andra front i presidentvalet


Två veckor innan presidentvalet i Colombia faller valstrateger och kampanjledare för Uribe och Santos som käglor, anklagade för spioneri eller för att ha tagit emot miljoner dollar från knarkmaffian.
I centrum, som en spindel i en andra front av smutsigt ideologiskt krig, återfinns JJ Rendon. Han är venezuelan, landsflyktig i Miami för sin roll både i statskuppen 2002 i Venezuela som i Honduras 2009. Han har under de senaste 27 åren varit valstrateg och politisk konsult till de flesta högerledarna på den latinamerikanska kontinenten. Bland dem Mexikos nuvarande president Enrique Peña Nieto, Colombias Juan Manuel Santos, Alvaro Uribe Vélez, Porfirio Lobo i Honduras, bland flera. Hans strategi är att svartmåla sina politiska motståndare. “Det där med etik är för filosofer”, brukar han sammanfatta sin “konsultverksamhet”.
Vad har då Rendon med skandalen i Colombia att göra?

Uribes spioncentral

I måndags förra veckan avslöjades att presidentvalskampanjen för Uribes parti, Centrumdemokraterna, förfogade över en egen privat spioncentral via hackern Andres Sepulveda. Med hjälp av åtta datorer och specialprogram avlyssnade Sepulveda framför allt FARC-gerillan och regeringens fredsförhandlare i Havanna. Det politiska målet var att framställa Santos inför opinionen som en gisslan hos FARC-gerillan.
Vad som nu kommer fram dag för dag är bevis för hur Sepulveda till och med förfogade över dokument från den colombianska säkerhetstjänsten om hur denna infiltrerar den pågående bondestrejken som lamslår flera regioner i landet samt hur Marcha Patriotica, den breda massfronten, är utsatta för spioneri.
Dagstidningen El Tiempo skriver om att Sepulveda sökte upp säkerhetstjänsten förra året och sa att han hade information om FARC-gerillan och tidningen sammanfattar:
“Det finns allt mer bevis som visar förmodade förbindelser mellan Sepulveda och medlemmar av de väpnade styrkorna”.

Inbrott hos åklagare

Åklagarnas undersökningar av Uribekampanjens “hacker” är inte helt ofarlig. Natten mellan fredag-lördag förra veckan fick en av åklagarna, som utreder Uribes hacker, inbrott i sin lägenhet. “Inget stals men möblerna bytte plats”, uppgav åklagarämbetet i ett pressmeddelande. En annan åklagare fick sin e-post saboterad samtidigt som flera nyckelvittnen uppger att de är utsatta för skuggning och förföljelse. Allt talar för, menar kännare, att den militära underrättelsetjänsten försöker skrämma och varna både åklagare som vittnen.
Luis Alfonso Hoyos var kampanjledare för Uribepartiets presidentkandidat Oscar Zuluaga och den som hade anställt Andres Sepulveda. Hoyos avgick förra veckan.

Maffians “arvode”

JJ Rendon avgick också i förra veckan som politisk konsult för President Juan Manuel Santos som vill bli återvald. Orsaken är att knarkmaffians “Bröderna Combo” inför en colombiansk åklagare uppgav att de hade gett Rendon tolv miljoner dollar 2011 för att denne, inför Santos, skulle verka för en “uppgörelse” som innebar att de inte skulle utlämnas till USA. Rendon erkänner att han träffade maffians advokater och att han också överlämnade ärendet till Santos. Men han förnekar så klart “arvodet”.
Den man som var förbindelselänken mellan Rendon och maffian är German Chica. Chica var Santos´ kampanjledare fram tills förra veckan då han också tvingades att avgå.
Bara tio dagar efter att Chica hade sammanstrålat med Rendon 2011, köpte Rendon en etagelägenhet för fyra miljoner dollar i en fastighet i Miami. Ägaren behöver inte uppge sitt verkliga namn i denna fastighet.
Chica å sin sida kläs nu av och allt fler frågar sig hur denne mediokre liberal över en natt också kunnat köpa en dyr lägenhet i Bogota samt en rad lyxbilar.
Den 25 maj ska colombianerna välja en ny president i det land som borgerliga historiker kallar för “Latinamerikas äldsta demokrati”.
Dick Emanuelsson